HSS pozvao da se organizira interventni otkup poljoprivrednih proizvoda

HRT

Hrvatska seljačka stranka (HSS) pozvala je u srijedu da se, uz stroge mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, hitno organizira interventni otkup poljoprivrednih proizvoda malih proizvođača za potrebe robnih zaliha, vojske, policije ili zdravstva, a zatražili su i da se razmisli o ponovnom otvaranju tržnica.

U priopćenju se naglašava kako je nužno da Nacionalni stožer civilne zaštite hitno organizira interventni otkup poljoprivrednih proizvoda te da se razmisli o ponovnom otvaranju tržnica jer su mali proizvođači dovedeni “pred zid”.

“Apeliramo i na otvaranje trgovina rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju, jer je pred poljoprivrednicima proljetna sjetva, a dostava dijelova ne funkcionira”, poručili su.

Upravo sadašnja situacija, naglašavaju, pokazuje kako je ubuduće važno računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj gospodarskoj grani, a proizvodnji vlastite hrane kao dijelu sustava nacionalne sigurnosti. 

HSS je podsjetio kako su već ranije uputili javnu potporu Nacionalnom stožeru civilne zaštite u vezi upravljanja krizom uzrokovanom koronavirusom te posljedicama potresa u Zagrebu. Ipak, apelirali su na Stožer da organizira interventni otkup poljoprivrednih proizvoda. 

“Ako je moguće organizirati rad trgovina te ograničiti broj ljudi koji se u nekom trenutku nalaze u trgovinama, isto je moguće primijeniti i u radu tržnica. Zatvaranjem tržnica mali proizvođači su stavljeni pred zid budući da u ovom trenutku ne postoji način na koji bi mogli svoje proizvode plasirati na tržište”, istaknuli su.