HSS-ov Vlaović: Opasnost da nećemo imati čime prehraniti stanovništvo

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović ustvrdio je u petak u Saboru kako postoji realna opasnost da zbog pandemije izazvane korona virusom, zatvaranja granica i nedostatne proizvodnje, Hrvatska neće imati čime prehraniti stanovništvo. 

 “Postoji realna opasnost da ne budemo imali čime prehraniti stanovništvo”, rekao je Vlaović u saborskoj raspravi o zakonskom prijedlogu Mire Bulja (Most) da se u Hrvatskoj zabrani korištenja glifosata, herbicida koji “ozbiljno može narušiti zdravlje ljudi”.  
 HSS-ov zastupnik pritom podsjeća kako, primjerice, bijeli luk i grah, uvozimo iz Kine, a voće i povrće iz Italije, zemalja koje je pandemija najteže pogodila.  
 Raspravu o Buljevu prijedlogu zastupnici su iskoristili kako bi upozorili na problem prekomjernog uvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda i njihovu upitnu kvalitetu.
 

Korelacija uvoza hrane i povećanja broja karcinoma? 
  Izvozimo hrane za 1, 4 milijardi eura, a uvozimo za 2, 4 milijarde eura, velika količina uvoznog mesa je problematičnog podrijetla, kazao je Ivan Lovrinović (PH) koji od ministarstava poljoprivrede i zdravstva traži  izvještaj u kojoj je korelaciji uvoz hrane s povećanjem broja karcionoma u državi?
 Svjesni smo da naši građani, kada u dućan dođu kao potrošači, gledaju što je jeftinije, vrlo često su jeftinije namirnice GMO obrađene ili tretirane različitim herbicidima, kazao je Joško Klisović (SDP) napominjući kako se neće napraviti ništa ako se ne promijeni takav trend i pristup građana. 
 Sam Bulj zauzima se da se u Hrvatskoj čim prije zabrani upotreba glifosata. Ističe kako bi Hrvatska trebala slijediti primjer Austrije koja je donijela odluku o njegovoj zabrani. 
 Ako bi potpuna zabrana dovela do velikih šteta, možda je moguće uvesti neku vrstu ograničenja kakave imaju sve europske zemlje, kaže Gordan Maras (SDP). 
 Živi zid ne dvoji da je glifosat opasan za ljudsko zdravlje.

“Ne znam zašto ga ne zabranite, možda branite interese njemačkog diva Bayera”, rekla je vladajućima Snježana Sabolek, poručujući im da se ne skrivaju iza Europske komisije, da hitno zabrane glifosat i ne uništavaju zdravlje građana i ekonomiju vlastite države.
 Bulj je više puta ponovio kako je cilj rasprave o zabrani glifosata, da se zaštite zdravlje i sigurnost građana. Pozvao je kolege, ali i građane, da kupuju domaće, lokalne proizvode. 
 Unatoč pandemiji korona virusom, Hrvatski će sabor u srijedu nastaviti rad.

 Želim vam ugodan vikend i da imamo u Hrvatskoj što manje oboljelih od korone, poručio je saborskim zastupnicima na kraju današnjeg rada predsjedavajući, akademik Željko Reiner (HDZ).