HSS Milanoviću i Plenkoviću: Zaštitite Zagreb od Bandića

Zagreb, 03.05.2019 - Konferencija za medije kluba zastupnika HSS-a. Na fotografiji Davor Vlaović, Branko Vukšić, Krešo Beljak. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dkas

HSS je u četvrtak poslao otvoreno pismo predsjednicima Republike i Vlade Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću u kojemu traže da Zagreb i Zagrepčane zaštite “od samovolje i nesposobnosti gradonačelnika Bandića”.

U HSS-u smatraju kako je i tvrdnja predsjednika Vlade da je “reakcija svih službi na potres u Zagrebu bila munjevita, da su poduzete sve mjere kako bi se osigurala sigurnost građana, očistio grad, a i sve ono što slijedi nakon toga” suprotna stvarnom stanju u Zagrebu.

Počišćen je samo najuži centar

Pogibelj za građane vreba sa svakog drugog krova ili zida, počistio se samo najuži centar grada, i to djelomično, nema plana uklanjanja opasnosti s fasada i krovova, a plin i grijanje isključeni su stanovima kojima se to nije smjelo učiniti, istaknuo je, među ostalim, politički tajnik HSS-a Branko Vukšić.

“Službe u Zagrebu ne funkcioniraju. Nitko ni za što nije nadležan. Da je u Zagrebu u vrijeme Domovinskog rata vladao kaos kakav vlada danas, neprijateljska bi vojska mirno ušetala na Trg bana Jelačića”, rekao je Vukšić. 

Ustvrdio je kako se na mnoge prijave šteta i vapaje građana nitko iz gradskih službi nije odazvao. “Jedino što dolazi iz grada su zbunjujuće i kontradiktorne upute”, dodao je i ustvrdio da su najveći broj dimnjaka i zidova, betonskih zabata građani uklonili sami – angažirali su vlasnike dizalica, sami ih plaćali, iznosili opeke i crjepove, zidaju dimnjake.

Takvo je stanje, smatraju u HSS-u, posljedica nečinjenja gradskih službi, koje su pod izravnom “komandom” gradonačelnika Milana Bandića koji u 20 godina nije riješio nijedan strateški problem grada, a nakon potresa je za velike štete optužio građane jer se nisu, kako je rekao, brinuli o svojoj imovini.

Bandić je tako raspisivao natječaje za šminkanje pročelja zgrada, umjesto da je napravljen strateški plan obnove stare gradske jezgre, kao što je to, primjerice, učinjeno u Pragu, koji je povijesne dijelove potpuno uredio većinom novcem iz EU fondova, ističu iz HSS-a.

Zgrade koje su i prije potresa bile opasne za život građana Bandića nisu zanimale, ali jesu prenamjene i zamjene zemljišta, pogodovanja bliskim ljudima, ističu HSS-ovci i dodaju: “Bandić je našim novcem privatizirao Zagreb za sebe i svoje kumove.”

Vukšić: Na “floskulaškim presicama” Bandić ne nudi rješenja

Napominju i kako su u Zagrebu komunalije među najskupljima u Europi, prirez je u Zagrebu najveći, grade se najskuplji zahodi u Europi, nijedna europska metropola nema toliko stupića po pločnicima i ulicama, nitko nema tako skupe nadstrešnice.  

Vukšić kaže da na “floskulaškim presicama” Bandić ne nudi rješenja te da će Zagrepčani, uz takav način (ne)rada i kaosa, i zimu dočekati u dugotrajnoj agoniji.

HSS-ovci zato pozivaju Milanovića i Plenkovića da poduzmu energične mjere jer je Grad Zagreb i problem države, koja treba hitno intervenirati ili stožerom pod državnom upravom ili povjerenikom za Zagreb jer će – dogodi li se od posljedica potresa, to jest nečinjenja nova žrtva – biti kasno.