HSP poziva Vladu da zaštiti Hrvate u Srbiji

Hrvatska stranka prava (HSP) pozvala je u subotu Vladu da zaštiti Hrvate u Srbiji, nakon apela hrvatske obitelji Rakarić iz Rakovca u Srijemu koja je izložena šikaniranju zbog svoje nacionalne pripadnosti.

“Obitelj vojvođanskog Hrvata Zvonka Rakarića, inače doktora tehničkih znanosti i izvanrednog profesora na Fakultetu tehničkih znanosti u Novom Sadu, prolazi pravu kalvariju i strahovito šikaniranje od strane pročetničkih ekstremističko- velikosrpskih elemenata, koji ne prezaju ni pred čime ne bi li ovu hrvatsku obitelj zastrašili do te mjere da napuste svoj dom i zauvijek isele”, upozorava, među ostalim, HSP u priopćenju.

Iz te stranke pitaju Vladu kada će početi inzistirati na načelu reciprociteta i ultimativno zahtijevati od svojih kolega u Srbiji da ulože u zaštitu hrvatske nacionalne manjine barem polovicu truda i napora koliko hrvatska Vlada ulaže u zaštitu srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

“Kad ćete zatražiti da Hrvati, poštujući pravilo reciprociteta, u srbijanskom parlamentu, od sadašnjih nula, imaju tri zastupnika, koliko ih imaju predstavnici srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru?”.

HSP, uz ostalo, navodi da u međudržavnim i međunarodnim odnosima, kada su prava nacionalnih manjina u pitanju, postoji pravilo reciprociteta. “Dakle, ona prava koja u matičnoj državi pripadaju određenoj manjini, ista prava u njihovim matičnim državama trebaju tražiti za pripadnike svoga naroda”.

HSP smatra da su pretpristupni pregovori koje Republika Srbija vodi sa Europskom komisijom prigoda da Hrvatska, kao ravnopravna članica EU, predstavnike Srbije pritisne i priupita kada će vratiti ukradeno umjetničko blago, kada će otkriti sva mjesta gdje leže kosti hrvatskih branitelja i civilnih žrtava te zatražiti ratnu odštetu.