HSP inzistira za promjenu izbornog sustava

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević

Hrvatska stranka prava poslala je priopćenje koje potpisuje predsjednik stranke Karlo Starčević; prenosimo ga u cijelosti

Sukladno Programskim smjernicama koje je HSP usvojio u veljači 2018. te stavovima i prijedlozima koje su posljednjih godina iznosili dužnosnici Stranke, nedvojbeno je da HSP podržava referendumsku inicijativu kojom se traži promjena Izbornog zakona.

Naime, HSP inzistira na promjeni izbornog sustava i za to su na Programskoj konvenciji upravo izmjene izbornog zakona posebice istaknute (Citirano iz Programskih smjernica HSP):

A) PROMJENA POLITIČKOG SUSTAVA

HSP traži LUSTRACIJU temeljem prijedloga HSP iz 1996. godine jer smatra da je to temelj za razvoj i opstojnost hrvatske države te za bilo koju promjenu u hrvatskoj državi.

HSP traži ukidanje abolicije svima koji su oružano sudjelovali u rušenju Hrvatske države.
HSP traži izmjenu IZBORNOG ZAKONA po slijedećim osnovnim načelima:

– RH je potreban manji broj saborskih zastupnika,
– cijela Hrvatska postaje jedna izborna jedinica,
– izborni prag od 3% i ukidanje D’Hondtove metode vrednovanja,
– zabrana predizbornog koaliranja,
– ukidanje povlaštenih saborskih mandata nacionalnim manjinama,
– povećanje broja saborskih mandata izvandomovinskim Hrvatima,
– uvođenje e-glasovanja.”

Kao što je u ovom citatu jasno istaknuto – uz uvođenje lustracije i ukidanje abolicije svima koji su oružano sudjelovali u rušenju Hrvatske – upravo je izmjena Izbornog zakona izrijekom navedena kao nužna.

HSP konstatira da je preferiranje iz jednog u tri glasa pogubno za male sredine koje su raseljene i nemaju snage za svoju revitalizaciju te ih je potrebno preferirati u odnosu na velika središta u Hrvatskoj (Gorski Kotar, Lika, Banovina, Dalmatinska Zagora i Imotska Krajina). Dio HSP- ovih ideja je već ugrađen u prijedloge i HSP traži da se za navedeni prijedlog iznađe rješenje u pitanju biračima.