HSP AS: Policija čuva četničke spomenike u Vukovaru

Foto: HRT

Iz HSP-a AS u ponedjeljak su pozvali premijera Andreja Plenkovića i ministra policije Davora Božinovića da se očituju zašto policija, kako kažu, već danima čuva spomenike u Borovu Selu i Vukovaru koji odaju počast i veličaju srpske agresore na Hrvatsku, što iz policije opovrgavaju i navode kako uobičajeno uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u većem broju na terenu brinu za sigurnost građana.

Glavni tajnik stranke Pero Ćorić u priopćenju kaže kako građane i dragovoljce Domovinskog rata s vukovarskog područja uznemiravaju neprovjerene informacije da hrvatska policija već danima čuva “četničke spomenike u Borovu Selu i Vukovaru koji odaju počast i veličaju agresore na suverenost i samostalnost Hrvatske, kao i na život i materijalni integritet nesrpskog stanovništva 1991. godine”.

I osobno se, tvrdi, uvjerio da deseci policajaca, što u civilu, što u odorama već danima čuvaju “mauzolej Vukašina Šoškočanina na pravoslavnom groblju u Borovu Selu”, ističući kako je riječ o čovjeku koji je zapovijedio i osobno sudjelovao u zvjerskom masakru nad 12 hrvatskih redarstvenika 2. svibnja 1991. godine. Danonoćno se čuva, dodaje, i “groblje šajkača” na vukovarskom Sajmištu, kao i spomenik NOB-a u Trpinji podignut 1991. za vrijeme okupacije istočne Slavonije.

Ćorić navodi kako je na upit HSP-a AS iz vrha MUP-a potvrđeno da za takve aktivnosti postoji samo usmena zapovijed.

“Pozivamo premijera Andreja Plenkovića i ministra policije Davora Božinovića da se očituju o ovom slučaju te da se ispričaju svim hrvatskim braniteljima, jer na ovaj način im šalju poruku da smatraju kako su svi oni koji će ovih dana pohoditi Grad Heroj te sudjelovati u Koloni sjećanja i obilježavanju tužnih obljetnica, divljaci s rušilačkim nagonom”, zaključuje u priopćenju.

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović kazao je Hini kako je policija uobičajeno uoči 18. studenoga i obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u pojačanom broju prisutna na terenu ističući kako ne čuvaju “stražu” nikome, već brinu za opću sigurnost građana.