Povezite se

Politika

Hrvoje Zovko ponovno izabran za predsjednika Hrvatskoga novinarskog društva (HND)

Objavljeno

-

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na izbornoj skupštini održanoj u petak za predsjednika je u novom četverogodišnjem mandatu izabralo dosadašnjeg predsjednika Hrvoja Zovka, suspendiranog novinara i urednika HRT-a koji je ujedno bio i jedini kandidat za predsjednika.

Na skupštini održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu za Hrvoja Zovka za predsjednika glasovalo je 65 članova skupštine, a osam glasačkih listića je bilo nevažeće. No, istovremeno u petak nije bio prihvaćen novi Statut HND-a prema kojem se najkasnije do kraja godine trebala održati nova izborna skupština za predsjednika i tijela tog društva među kojima je kao novo tijelo bio predložen i Upravni odbor koji je trebao upravljati radom i imovinom HND i biti najviše tijelo između dviju Skupština.

”Radit ću pošteno i u interesu HND-a i vjerujem da u vremenu koje dolazi i koje će biti teško možemo HND izvući na put ozdravljenja”, rekao je Zovko nakon izbora.

Zovko je u svojoj kandidaturi istaknuo kako će jamčiti posve transparentan rad  HND-a, predsjednika i glavne tajnice te strukovne novinarske organizacije što je, kako je ocijenio, radio od kraja lipnja prošle godine kada je na izvanrednoj izbornoj skupštini HND bio izabran za predsjednika nakon ostavke dotadašnjeg predsjednika Saše Lekovića.  Zovko je naglasio i kako će u sljedećem razdoblju nastaviti program financijske stabilizacije HND-a s obzirom na, kako je istaknuo, sav kaos koji je zatekao prošle godine pritom istaknuvši pravomoćnu presudu protiv HND-a koji stečajnoj masi iza tvrtke bivših najmoprimaca prostora u Novinarskom domu, nakon 25-godišnjeg spora, treba isplatiti više od 350.000 eura.

Istaknuo je i kako će nastaviti vođenje politike HND-a koja je nedavno bila predstavljena u zahtjevima tijekom prošlomjesečnog prosvjeda pod nazivom ”Oteli ste medije, novinarstvo ne damo” te kako su u tim zahtjevima sadržani svi ključni problemi s kojima se danas susreće novinarstvo.

”Tužbe protiv novinara i medija naglašene su zadnjih mjeseci, ali to nije jedini problem s kojim se susrećemo. I dalje ću nastaviti s politikom pritiska na mjerodavne institucije kako bi se pronašli i otkrili počinitelji i nalogodavci napada i prijetnji na novinare. HND od toga nikad neće odustati”, istaknuo je Zovko naglasivši i kako u HND-u već godinu dana pokušavaju ostvariti normalnu komunikaciju s predstavnicima vlasti od kojih, između ostalih, traže promjenu zakonodavnog okvira koji se odnose na javni medijski servis, ali i cijelu novinarsku scenu. Kazao je i kako će u tom smjeru nastaviti borbu protiv cenzure i pritisaka kako u javnim, ali i u komercijalnim medijima, neovisno o tome dolazi li ona iz političkih ili nekih drugih krugova.

Naglasio je i kako će HND problematizirati, kako je ocijenio, jedan od ključnih problema koji ugrožavaju novinarstvo – pritisak oglašivača na profesionalne novinarske standarde, ali i provedbu nadzora nad provedbom redakcijskih statuta koje imaju tiskani općeinformativni mediji i koji se u praksi krše te je najavio i kako će podržavati daljnju afirmaciju neprofitnih medija. Osim toga, naglasio je i kako će HND raditi na daljnoj internacionalizaciji pitanja gušenja novinarskih medijskih sloboda u Hrvatskoj.

”Aktualna se vlast ponaša neodgovorno kao i mnoge prije nje. Dok u njihovom paralelnom svijetu ne postoje problemi na javnom medijskom servisu i ukupnoj medijskoj sceni, u stvarnosti policija upada u novinarske redakcije, prijeti se novinarima i medijima”, istaknuo je Zovko u svojoj kandidaturi.

Na izbornoj skupštini za novi Statut HND-a kojim je, između ostaloga, predviđen i Upravni odbor koji upravlja radom i imovinom HND-a glasovalo je 48 članova skupštine, a za njegovo prihvaćanje trebala je dvotrećinska većina ili njih pedeset. Bio je odbijen i amandman da se budući izbor predsjednika HND-a provodi po načelu jedan član – jedan glas.

Iako novi Statut HND-a nije bio izglasan,  izabrani su i novi članovi tijela HND-a, između ostalih, Izvršnog i Nadzornog odbora. Osim toga, Skupština HND većinom glasova prihvatila je i odluku o mogućnosti prodaje jednog stana u zgradi Novinarskog doma kako bi se, kako je istaknuto, osigurala financijska stabilizacija HND-a koji je na temelju sudske presude mora platiti oko 2,5 milijuna kuna.

Na Skupštini je bilo istaknuto i kako je zbog toga HND podignuo kredit kod jedne komercijalne banke u iznosu od 351.000 eura koji je odobren unatoč prigovorima na zabilježbu hipoteke koju su podnijela dvojica hrvatskih novinara koji su vodstvo HND-a nazvali ”režimskim novinarima”, a koje je  Zovko nazvao ”atentatorima na HND”.

Politika

Plenković: Čudno mi je da predsjednik ne poštuje zakonski okvir o Danu državnosti

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da mu je žao, ali i “jako čudno da predsjednik Republike Hrvatske ima stav koji “gotovo ne poštuje pozitivne zakonski okvir koji je donio Hrvatski sabor, a to je da je  Dan državnosti 30. svibnja.”

Plenković je u intervjuu za Media servis  ponovio i da je mogući Milanovićev neizlazak na izbore poruka Bernardiću i onima koji su glasali za njega na predsjedničkim izborima ali, kaže, to nije njegov problem.
Upitan hoće li predsjednik države doći na sutrašnji program u povodu Dana državnosti, premijer je rekao da su oni pripremili program koji kreće s polaganjem vijenaca na Mirogoju, a nakon toga je predviđena sveta misa u crkvi sv. Blaža na kojoj, koliko je on čuo, Milanović neće biti.

“Onda je predviđen program na Trgu sv. Marka gdje ćemo mi isto biti, a čuo sam da on neće biti, bit će i plotuni s Medvedgrada, njih 30 za 30 godina hrvatske državnosti, a navečer i koncert ispred HNK gdje ćemo mi biti, a čuo sam da on ni tamo neće biti”, dodao je.

Plenković je komentirao i zbog čega je Dan HV obilježio u srijedu, a ne u četvrtak kao Milanović kada se taj dan obilježava. “Dulje sam planirao s MORH-om da dođem na otvaranje velikog hotela za polaznike i profesore na Hrvatskom vojnom učilištu u koji investirala naša vlada kao što je investirala u HV cijeli ovaj mandat”, ustvrdio je.

Plenković je rekao i da do njega ne dolaze sadržaji iz novinarskih grupa, niti mu visoki novinarski izvori otkrivaju što se piše. “To znaju svi novinari, neka vam bilo tko kaže s kim ja to imam komunikaciju”, istaknuo je.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ljiljana Zmijanović novo pojačanje Domovinskog pokreta

Published

on

Ljiljana Zmijanović

Ljijana Zmijanović novo je pojačanje Domovinskog pokreta.

Hrvatska braniteljica dr. sc. Ljiljana Zmijanović pristupila je Domovinskom pokretu te će na predstojećim parlamentarnim izborima biti kandidatkinja na listi u 9. izbornoj jedinici.

„Sloboda odabira je ona koja nas određuje kao ljude, a moj odabir je Domovinski pokret. Želim dati doprinos Domovini koja se voli svakim udahom, svakom riječju i svakim djelom“, poručuje Zmijanović, objavili su iz Domovinskog pokreta na Facebooku.

Inače, Ljiljana Zmijanović bila je kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka, kao i članica HDZ-a.

Ljijana Zmijanović je znanstvenica i braniteljica iz Domovinskog rata, nesuđena ravnateljica NP-a Krka, s prvim danom ovog tjedna prestala je biti članicom HDZ-a. Nakon 30 godina! Sadašnje vodstvo stranke, napisala je u svojoj izjavi uz zahtjev da je brišu iz članstva, ne zaslužuje njezino povjerenje. U tom društvu nemam što tražiti, rekla je, više rezignirana negoli razočarana, onu istu večer kad je Glavnom tajništvu HDZ-a slala svoju ispisnicu iz stranke. Njezina se čaša gorčine već duže vrijeme punila, a vjerojatno je prelilo Rješenje Državnog inspektorata, Sektora za drugostupanjski upravni postupak, kojim se poništava rješenje višeg inspektora rada iz šibenske Ispostave, od 23. prosinca 2019., i odbija zahtjev Ljiljane Zmijanović za ostvarivanjem prava prednosti pri zapošljavanju na radnom mjestu ravnateljice Javne ustanove NP-a Krka.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mažar: Vukovarski HDZ jači i brojniji nego prije

Published

on

Nikola Mažar/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Povjernik za vukovarski HDZ Nikola Mažar ocijenio je u četvrtak kako je  HDZ u tom gradu danas jači i brojniji nego prije jer mu je posljednjih dana pristupilo više od 100 novih članova.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Povjerenstva vukovarske Gradske organizacije HDZ-a, Mažar je rekao kako je na sjednici donesena odluka o proširenju tog povjerenstva i osnutku operativnih temeljnih organizacija u svim djelovima grada te o koordinatorima za parlamentarne izbore.

“Danas smo u Vukovaru bili svjedoci nečega što se nije vidjelo od povratka u grad Vukovar 1998. godine. Nakon 22 godine vidjeli smo sve frakcije HDZ-a ujedinjene, vidjeli smo utemeljitelje i osnivače, ljude koji su na neki način bili isključeni prošlih godina, a sada se vraćaju”, istaknuo je Mažar i dodao kako je nazočnost više od 200 članova HDZ-a na sjednici Povjerenstva dokaz da pitanja poput postoji li HDZ grada Vukovara postaju bespredmetna.

Po njegovim riječima, u Vukovaru je ponovno stvoreno zajedništvo i jedinstvo.

Također je rekao kako je HDZ u Vukovaru napustilo nešto manje od 10 posto članova, a više od 100 Vukovaraca zatražilo je pristupnicu, što je, dodao je, više od broja članova koji su napustili Gradsku organizaciju HDZ-a.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac je rekla kako je gradonačelnik Ivan Penava, koji je prošlog tjedna zajedno s dotadašnjim vodstvom vukovarskoga HDZ-a i gradskim vijećnicima iz te stranke napustio HDZ, radio dobro za grad Vukovar kao član HDZ-a, ali je njegovo napuštanje stranke neoprostivo.

Vukovarski gradonačelnik i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava prošlog je tjedna napustio HDZ i nastavio djelovati neovisno. Osim njega, HDZ-u su napustili i predsjednik vukovarskoga Gradskog odbora HDZ-a, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija. Istog dana, vukovarsko-srijemski Županijski odbor HDZ-a raspustio je tijela vukovarske Gradske organizacije HDZ-a i za povjerenika imenovao Nikolu Mažara.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije