Povezite se

Politika

Hrvoje Tomasović najdoktor 2018: ” Ovo je tek početak tonjenja zdravstva, tek će nam se ovo sve obiti o glavu”

Objavljeno

-

Ovo su samo najosnovniji podatci koji su dostupni javnosti: Plaća medicinske sestre u intenzivnoj njezi s radnim blagdanima i nedjeljama i s poreznom olakšicom na troje djece, ne može preći 7000 kuna. Osnovna plaća liječnika kirurga je tek nešto više od 11.000 kuna. 

Ako se još k tomu doda i nesklad u obračunu prekovremenih sati, pri čemu je vrhunac apsurda da liječnici uopće nemaju sindikat koji s Vladom može pregovarati o svojim plaćama nego to za njih rade – medicinske sestre, očito je da hrvatsko zdravstvo ima “velike” probleme. 

Pa su sestre danas i za sebe i za njih organizirale polusatni štrjak upozorenja u trima Hrvatskim bolnicama. Traže 4 posto veće plaće ali zasad nema izgleda da će ih dobiti.

Gost RTL Direkta bio je abdominalni kirurg Hrvoje Tomasović koji je po ocijenama samih pacijenata proglašen najboljim doktorom 2018. godine, radio je u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, pa se preselio u Split i radio u bolnici na Firulama, kaže da mu je to bilo najgore iskustvo u životu, pa se vratio u Zagreb gdje sad radi na klinici za Tumore u Zagrebu, bio je protukandidat Krešimiru Luetiću za čelno mjesto Hrvatske liječničke komore, ali nema dlake na jeziku pa je ispao iz utrke.

“Ovo sve ja govorim zadnje tri, četiri godine. Kada sam rekao da će kardiokirurg imati 75 tisuća kuna, tada će prestati mito, nered, mene su napali. Ovo vam je pravo stanje sada. Ajde izvadite plaće ovih falših menadžera po falšim firmama, tamo ne postoje plaće manje od 75 tisuća kuna, govori Tomasović i nastavlja:

“Dežurstva vam nisu plaća. Plaća vam je 40-satno radno vrijeme. Normalno, klasično dežurstvo traje 24 sata, a to država ne priznaje kao dežurstvo, to vam ide u prekovremene sate. A 24 sata zapravo budu 32 sata. Istina je da 90 posto doktora tako radi. Možete reći idem kući, ali tko će radit to ako vi ne”, pita se doktor Tomasović.

Kaže da Europa želi friškog, mladog doktora.

“Oni znaju da ništa ne zna, ali oni će ga naučiti. Oni znaju da su naši specijalizanti urušeni. Radio sam u Splitu, specijalizant ne može biti zainteresiran za sedam tisuća kuna plaće, njegovo znanje je upitno, bavi se apartmanima, i svim drugim. Takve stranci neće”, tvrdi.

Iznenađujuće je i da liječnici zapravo nemaju sindikat koji ih predstavlja u pregovorima s Vladom, nego to za njih rade medicinske sestre…

“Nažalost, došao sam do situacije da se sprdam sa svojim kolegama. Nevjerojatno je da liječnici nemaju svoj sindikat. Oni nisu normalni”, iskreno će.

Kaže da se u Hrvatskoj nije ništa promijenilo u zdravstvu i da je sve gore i gore.

“Ušli smo u kapitalističku državu, a prenijeli smo socijalističko zdravstvo. Apsolutno je svejedno da li ja napravim jednu operaciju u mjesec dana ili njih deset – potpuno istu plaću ću dobiti. Istu ja, kao i netko tko je napravio 50 operacija. Zdravstvo nam je služilo za kupovinu socijalnog mira. Ovo je problem svih ministarstava do sada.

Ovo je tek početak tonjenja, tek će nam se ovo sve obiti o glavu”, poručio je na kraju Hrvoje Tomasović u emisiji RTL Direkt

Nastavi pregledavati
Reklame

Politika

Ivan Penava: Bio sam član Viber grupe, no izabrao sam opciju ‘leave and delete‘

Published

on

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u intervjuu za Media Sevis govorio je o ovogodišnjem programu Kolone sjećanja, izmjeni državnih blagdana i praznika, ali i stanju unutar HDZ-a te izbornom programu Kolinde Grabar-Kitarović za predstojeće predsjedničke izbore.

Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je svoj izborni programIvan Penava u intervjuu za Media Servis kaže – aktualna predsjednica ima njegovu “bezuvjetnu potporu”.

Upitan gleda li li njezino obećanje da će pronalaženje nestalih biti glavni uvjet za daljnji napredak pregovora Srbije o članstvu u Europskoj uniji tek pukim predizbornim obećanjem i podilaženjem dijelu birača, vukovarski gradonačelnik je odgovorio: 

“Vjerujem da je to iskreno i ne mislim da je to podilaženje jer je krupna stvar u pitanju. Jako velik postotak populacije čine stradalnici Domovinskog rata, nemoguće je s tom temom manipulirati, a ne osjetiti posljedice ako ti ljudi naiđu na neispunjena očekivanja”.

“Meni kao osobi to je sasvim neprihvatljivo. Nikad ne bih kalkulirao sa svojim prisustvom tamo, poglavito kada čovjek obnaša neku dužnost, kada nije više samo osoba, ime i prezime, nego kada zastupa neke vrijednosti. Ne biti u Vukovaru 18. studenoga u tom kontekstu – za mene je neprihvatljivo.” 

Unatoč trzavicama unutar HDZ-a i vladajuće koalicije, siguran je da će se u četvrtak u Saboru izglasati izmjene Zakona o blagdanima prema kojima će 18. studeni postati blagdan i neradni dan i obilježavat će se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te sve žrtve Domovinskog rata. Na pitanje zašto je toliko bitno što je blagdan ili spomendan i zašto se time bavimo kada imamo znatno više i važnijih problema u zemlji, odgovorio je:

“Mišljenja sam da kao država moramo imati antifašistički blagdan. Ne zato što ga moramo imati, nego jer su to vrijednosti koje živimo”. 

Osvrnuo se na lanjski prosvjed na temu neprocesuiranje ratnih zločina počinjenih na Ovčari. Penava tvrdi – do drugoga neće doći jer bi bio kontraproduktivan. 

“Probat ću kroz demokratske institute i poluge svoje stranke doći u poziciju koja će moći odlučivati i izazvati promjene. Nije isključeno da ću krenuti osvajati čelno mjesto HDZ-a. Svi smo mi robovi rezultata i tko ga nema, po meni mora odstupiti sa svojih položaja i ustupiti mjesto nekome tko će taj rezultat osigurati”.

U razgovoru za Media Servis osvrnuo se i na takozvanu Whatsapp ili Viber aferu, odnosno objavljene su poruke iz tih grupa u kojima su neki članovi HDZ-a širili govor mržnje i upućivali oštre kritike na čelne ljude stranke. I sam je bio član jedne Viber grupe. 

“Moram reći da sam obrisao nakon dva-tri dana kada sam ustanovio da ne mogu pratiti te poruke i da me to usporava u radu, da ću previdjeti nešto što mi je bitno za djelovanje Vukovara, to jest s terena. Tako da sam odabrao onu opciju leave and delete”.

Na pitanje treba li takve članove stranka sankcionirati, što će HDZ izgledno i napraviti, odgovorio je:

“Budući da sam i sam vrlo često u takvoj situaciji, mislim da je stvar trenutka, težine teme i problematike koja se komunicira, a s druge strane i pozadine zbog čega to komunicirate. To je vrlo nezahvalno i trebalo bi usporediti slučaj do slušaja i vidjeti o čemu je bilo riječ. Naravno ako pozivate na lišavanja slobode i fizičke obračune, tome nema apsolutno mjesta na bilo kakvim društvenim mrežama.”

Nacionalaano/N1

Ucitavanje vijesti

Politika

Bačić: Među onima koji vrijeđaju ima i poznatih HDZ-ovaca

Published

on

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić osudio je u ponedjeljak “govor mržnje i verbalno nasilje” u komunikaciji dijela članova HDZ-a na zatvorenim grupama društvenih mreža, ističući kako će takvi biti sankcionirani, pa i oni koji su poznati široj hrvatskoj javnosti.

 “Ima imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti. Za mene je to, kad sam vidio, bilo iznenađenje. Sada slijedi postupak pri Časnom sudu HDZ-a koji će jasno odgovoriti na takva podmetanja koja su štetila HDZ-u. Nećemo dozvoliti da takvi napisi i takve objave štete našoj kandidatkinji”, izjavio je Bačić za Dnevnik Nove TV.

 Pozdravio je odluku Predsjedništva HDZ-a da se takvo ponašanje osudi te najave sankcije.

 “Dobra je i uvijek dobrodošla odluka Predsjedništva HDZ-a da govor mržnje i verbalno nasilje ne mogu biti u najjačoj političkoj stranci u Hrvatskoj, u obitelji HDZ-a. Takvo verbalno nasilje ne može stanovati ni u hrvatskom društvu, stoga je dobro da takve članove koji prijete, koji vrijeđaju sankcioniramo i udaljimo iz HDZ-a. I stoga će ta odluka itekako dobro doći upravo u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović za njezin drugi mandat”, poručio je Bačić

 Upitan znače li te sankcije isključenje iz stranke, odgovorio je kako je Predsjedništvo o tome raspravljalo i u petak, a danas i osnažilo svoju odluku kojom je zadužilo predsjednike županijskih i gradskih organizacija da članove “koji pišu takve grozne objave u svojim grupama” sankcioniraju sukladno stranačkom Statutu i Etičkom kodeksu.

 Ne misli da bi neki od tih članova svojim otvorenim navijanjem za Miroslava Škoru mogli ugroziti HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

 “HDZ je prejak. Možda postoje takvi određeni simpatizeri, pa možda i neki i član HDZ-a, no takav način postupanja neće proći u HDZ-u i oni koji drže da su neki drugi kandidati bolji, otvorena su im širom vrata. Mjesto im nije u HDZ-u, stranka u potpunosti stoji iza naše kandidatkinje”, zaključio je Bačić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ivan Penava: Slobode govora mora biti, ali treba poštovati pravila stranke

Published

on

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) rekao je u ponedjeljak o tzv. WhatsApp aferi u HDZ-u kako slobode govora mora biti, ali mora se uvažavati činjenica pripadnosti stranačkoj grupaciji.

“Sloboda govora mora biti, a naravno da se mora uvažavati i činjenica da pripadate određenoj obitelji ili stranačkoj grupaciji i da se moraju poštovati pravila ponašanja kluba kojem pripadate”, rekao je Penava, no, dodao je, sankcije ne podupire.

Penava kaže kako načelno podupire kritiku, ali da treba odmjeriti razloge za kritiku i “tajming”. 

Kritika načelno da, ali treba odmjeriti razloge i ‘tajming’, sve je to igra. Trebalo bi pojedinačno prići svakoj situaciji i objektivno o tome odlučivati, odgovorio je Penava na pitanje je li po njemu dopušteno da se na WhatsAppu kritizira predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića.

Ocijenio je kako nije dobro u ključnim trenutcima bitke za glasove odvraćati pozornost.

“Stvar je u tome što se komunicira, što se krije iza, jesu li to neke osobne ambicije ili pak nešto jako bitno”, istaknuo je Penava.

Na pitanje je li bilo dobro otvoriti tu temu prije predsjedničkih izbora, odgovorio je kako je to bilo suvišno.

Grabar Kitarović načelno ima potporu HDZ-a, drugačija razmišljanja su u promilima

Ocjenjujući mandat predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji je pri kraju, Penava je rekao da je velika većina građana zadovoljna.

“Dobili smo predsjednicu kakvu smo trebali. U odnosu na njezine prethodnike, mislim da ćemo se svi složiti da je u pitanju ogromna razlika”, ocijenio je nakon što je predsjednica predstavila program za novi mandat. 

Na pitanje ima li Grabar-Kitarović istinsku potporu cijelog HDZ-a, Penava je odgovorio kako načelno može reći da ima jer su različita razmišljanja – u promilima. 

“Kod velikih stranaka naravno da postoje i različita razmišljanja, ali to su promili, to naprosto nije ono što predstavlja stranku”, istaknuo je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije