Hrvatsku na samitu EU-a neće predstavljati Milanović nego Janša

Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU-a predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je u srijedu predsjednik vlade Andrej Plenković koji na tom sastanku neće biti jer mu je zbog kašlja uzrokovanog covidom-19 produljena izolacija.

Plenković je na sjednici vlade kazao da je prvo predložio predsjedniku države Zoranu Milanoviću da sudjeluje na samitu.

“Ponudio sam (Milanoviću) da on ode u ime Republike Hrvatske. On je cijenio tu gestu, zahvalio se, no s obzirom na sadržaj tema, ocijenio je da on ne bi išao u Bruxelles sutra”, objasnio je Plenković, dodavši da se Milanović potom složio da se Janša ovlasti za predstavljanje Hrvatske.

U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU-a koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blodadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Državama i pandemiji.

Plenković će po savjetu liječnika ostati u izolaciji još nekoliko dana zbog kašlja uzrokovanog covidom-19.

Ranije je iz Banskih dvora priopćeno da se premijer osjeća dobro i da nema povišenu tjelesnu temperaturu te da nastavlja rad od kuće kao i dosad.

Plenković je od 28.11. u izolaciji jer mu je supruga bila zaražena koronavirusom. Dva dana poslije i on je bio pozitivan na testiranju.

Premijer je na današnjoj vladinoj sjednici istaknuo da je vrlo važno da se nastavi trend smanjenje broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj što je još uvijek “vrlo zahtjevna zadaća”.

“Važno je da se svi zajedno pridržavamo mjera kako bismo smanjiti dinamiku epidemije pred Božić”, poručio je premijer Plenković.