Hrvatsku je napustio praktički cijeli jedan KBC Osijek

Pixabay

Saborska zastupnica Mosta i predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, Ines Strenja Linić danas je u Saboru zatražila stanku na temu Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvo te iznijela poražavajuće podatke o broju liječnika koji napuštaju Hrvatsku.

Njih čak 1300 prikupilo je dokumentaciju da napusti Hrvatsku, a već ih je otišlo 560 što je isto kao da je Hrvatsku napustio cijeli KBC Rijeka ili KBC Osijek.

“Dramatičan je nedostatak liječnika, pa tako treba znati da za četiri godine u mirovinu odlazi 15 posto liječnika čime će i u ovoj situaciji nedostatka liječnika opstojnost zdravstvenog sustava kakvog danas poznajemo, biti ozbiljno ugrožena.

Da nas nedostaje, dovoljno govori podatak da su liječnici prošle godine odradili 3,5 milijuna prekovremenih sati što je za mnoge bilo puno više od dozvoljenih 180 sati godišnje prekovremenih i da paradoks bude još veći inspektori rada su neke od njih prijavili za prekršaj, a da ti itekako opterećeni liječnici nisu radili prekovremene u bolnicama, cjelokupne djelatnosti bi stale”, istaknula je Ines Strenja Linić.

Osim toga ističe: “Liječnici su nosioci zdravstvene djelatnosti, a jedini legitimni predstavnici u pregovaračkom procesu o uvjetima rada i svim drugim pravima je Hrvatski liječnički sindikat. Na žalost za pregovaračkim stolom s Vladom neće sjediti što je još jedan pokazatelj kako se Vlada odnosi prema njima”.

Naime, Strenja Linić smatra da je nužno mijenjati Zakon o reprezentativnosti sindikata: “U ovom trenutku spremaju se pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, a za pregovaračkim stolom neće biti liječnici, već predstavnici medicinskih sestara, spremačica, fizioterapeuta… i to zbog Zakona o reprezentativnosti. Ako vas nema više od 20 posto u toj djelatnosti nemate pravo sjediti za stolom”, pojasnila je Strenja Linić te dodala: “Prema Zakonu o reprezentativnosti treba biti najmanje 20% članova od ukupnog korpusa djelatnika u zdravstvu kojih je 73000. Ukupan broj liječnika je tek 9500 dakle da su čak svi članovi HLS, još uvijek ih nedostaje jedna trećina.”

Na kraju izlaganja pozvala je ministre da Saboru predlože hitne izmjene tog Zakona.

“Mora se pokazati dobra volja i svjesnost težine situacije u kojoj se sada nalazimo zbog nedostatka liječnika koji predano rade svoj posao. A onda ti isti nosiici zdrastvene djelatnosti trebaju dobitu mogućnost i da pregovaraju o uvjetima svoga rada”, zaključila je Strenja Linić.