Hrvatskoj ratnoj mornarici predane na korištenje brze brodice M-46

U vojarni “Admiral Sveto Letica-Barba” u Splitu, u srijedu, 4. studenog 2020., dvije brze brodice VHB M-46 predane su na korištenje Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Riječ je o brodicama koje su nabavljene temeljem Sporazuma o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a, sklopljenog u srpnju prošle godine između Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede.

Primopredaji plovila nazočili su izaslanik ministra obrane načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli te zapovjednik Obalne straže komodor Milan Blažević.

Primopredajni zapisnik potpisali su brigadir Drago Babić, ispred Ministarstva obrane, te predstavnik Ministarstva poljoprivrede Mario Rogošić.

Izaslanik ministra obrane načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj rekao je kako današnja primopredaja brzih brodica Hrvatskoj ratnoj mornarici još jednom potvrđuje izuzetno kvalitetnu međuresornu suradnju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane. “Zajedničkim i združenim naporima istovremeno su ostvarena dva cilja – ojačane su nacionalne sposobnosti za nadzor morskog ribarstva, jedne od značajnih gospodarskih grana vezanih za more te sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske. Jedna od zadaća Hrvatske ratne mornarice, a sukladno Zakonu o Obalnoj straži RH, jest nadzor morskog ribarstva” istaknuo je admiral.

U ovoj prigodi pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura istaknuo je uspješnu suradnju Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede i rekao da je ovo nakon nabave besposadnih zrakoplovnih sustava još jedan kvalitetan zajednički projekt koji će biti od koristi cijeloj državi. Spomenuo je da je potpisan i dodatni Sporazum o nabavi još dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti Ministarstva obrane i za potrebe Obalne straže RH te naglasio da je interes cijele države da se zaštiti morsko područje, a posebno područje ZERP-a.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli zahvalio je svima koji su bili uključeni u ovaj projekt istaknuvši da će ova plovila svakako podići razinu djelovanja Obalne straže. “Zajedničkim radom osigurat ćemo da naše more, taj najvažniji resurs ove države, bude korišten i za nove generacije koje dolaze” poručio je.

Nakon blagoslova plovila od strane dekana i vojnog kapelana don Branimira Projića, brodicama je provedena kratka plovidba Kaštelanskim zaljevom.

Nabava brzih gumenih brodica VHB-46 za potrebe Hrvatske ratne mornarice, nakon nabave besposadnih zrakoplovnih sustava tijekom 2018. godine, nastavak je uspješne suradnje Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede.

Brodice su financirane 70 % sredstvima Europske unije dok je ostatak sredstava osiguralo Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska osigurali su posadu i svu potrebnu logističku potporu.
Brze brodice VHB M-46, osim za nadzor morskog ribarstva, koristit će se i za druge zadaće, kao što je traganje i spašavanje na moru i sl. Opremljene su sustavima za sigurnu navigaciju, sustavima veze, infracrvenom i tv kamerom za motrenje i dokumentiranje situacije u dnevnim i noćnim uvjetima. Pogonski sustav omogućuje im brzinu od 40 čvorova, a zalihe goriva doplov od 250 nautičkih milja pri opterećenju motora od 80%. Smještajni kapacitet osigurava višednevni boravak na moru za četiri člana posade, dok je ukupni kapacitet brodice dvanaest osoba.

Prva brodica, pod imenom “MODRULJ 1” raspoređena je u 2. divizijun Obalne straže RH u Puli, dok je “MODRULJ 2” raspoređen u 1. divizijun Obalne straže RH u Splitu. Tijekom iduće godine očekuje se isporuka još dvije brodice, od kojih bi jedna bila opremljena za provedbu roniteljskih zadaća.