Hrvatski župani pozvali vladu Vojvodine da u svoja tijela uključi predstavnike hrvatske zajednice

Čelnici Hrvatskih zajednica županija zahvalili su tijekom boravka u Novome Sadu predsjedniku vlade Vojvodine Igoru Miroviću što to pokrajinsko tijelo financijski podupire hrvatsku zajednicu u području kulture i informiranja, i zatražili da po uzoru na Hrvatsku predstavnike Hrvata uključi u rad pokrajinskih i lokalnih tijela vlasti.

Posjet sjedištu Autonomne pokrajine Vojvodine (APV) organiziran je posljednjega dana trodnevnog posjeta 18 hrvatskih župana i dožupana Vojvodini koji su sa pokrajinskim premijerom razgovarali o položaju hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj, uspostavi prekogranične suradnje i razmjeni iskustava.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatske zajednice županija, predsjednik toga tijela Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo zbog financijske i institucionalne podrške koju pokrajinska vlada pruža hrvatskoj zajednici, osobito u području informiranja i kulture na hrvatskom jeziku.

On je predsjednika pokrajinske vlade informirao o tome kako institucije Hrvatske ulažu velike napore na planu financiranja i zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, uz aktivno uključivanje njihovih predstavnika, te iskazao nadu kako će po pitanju zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa u Hrvata u Srbiji također biti pomaka.

Ukazao je i na činjenicu da u hrvatskoj regionalnoj samoupravi dužnost zamjenika župana obnaša 11 predstavnika srpske zajednice te izrazio nadu da će hrvatski predstavnici na isti način imati prilike promovirati zastupati interese hrvatske zajednice u pokrajinskoj vladi i na razini lokalnih samouprava.

„Poticanje prekogranične suradnje kroz razne mehanizme EU pokazalo se kao uspješan temelj čuvanja demokratskih vrijednosti i načela kojima težimo, bili formalno dijelom EU ili ne. U tom smislu, uključenost Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske u prekogranične programe suradnje i više je nego potrebno“, navodi se u priopćenju Zajednice, izdanom poslije sastanka u Novome Sadu.

Priopćenje sa sastanka u vladi Vojvodine izdao je i ured Igora Mirovića u kojemu se navodi kako su vođeni važni razgovori, među ostalim, i o položaju hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj.

„Poštujemo mišljenja nacionalnih vijeća manjina kada su u pitanju prioriteti nacionalnih zajednica u vezi s podrškom u područjima kulture i informiranja. Spremni smo rješavati sva otvorena pitanja kvalitetnije i brže“, rekao je Mirović, preneseno je u priopćenju.

Hrvatski župani u Vojvodini organizirano borave od petka od kada su razgovarali s vodstvom hrvatske zajednice, gospodarstvenicima, članovima udruga, posjetili su mjesto Tavankut i Festival voća, a u nedjelju su bili u razgledanju rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

„Trinaest županija aktivno surađuje i pomaže Hrvate u Vojvodini – što kroz kulturno-umjetničke manifestacije, obnove ustanova, financiranje ljetovanja djece, poticanje čitanja i očuvanje hrvatskog identiteta. Suradnje se većinom odvijaju putem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, a sada kada smo vidjeli kakve su stvarne potrebe iz prve ruke, dogovoreni su konkretni koraci koji će te suradnje učiniti još kvalitetnijima“, zaključio je u priopćenju župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić istaknula je kako je sada uspostavljena institucionalna suradnja, te da je sustavna i kontinuirana potpora hrvatskoj zajednici u Srbiji od strane institucija Hrvatske od izuzetne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima.