Povezite se

Izdvojeno

Hrvatski župani pozvali vladu Vojvodine da u svoja tijela uključi predstavnike hrvatske zajednice

Objavljeno

-

Čelnici Hrvatskih zajednica županija zahvalili su tijekom boravka u Novome Sadu predsjedniku vlade Vojvodine Igoru Miroviću što to pokrajinsko tijelo financijski podupire hrvatsku zajednicu u području kulture i informiranja, i zatražili da po uzoru na Hrvatsku predstavnike Hrvata uključi u rad pokrajinskih i lokalnih tijela vlasti.

Posjet sjedištu Autonomne pokrajine Vojvodine (APV) organiziran je posljednjega dana trodnevnog posjeta 18 hrvatskih župana i dožupana Vojvodini koji su sa pokrajinskim premijerom razgovarali o položaju hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj, uspostavi prekogranične suradnje i razmjeni iskustava.

Kako se navodi u priopćenju Hrvatske zajednice županija, predsjednik toga tijela Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo zbog financijske i institucionalne podrške koju pokrajinska vlada pruža hrvatskoj zajednici, osobito u području informiranja i kulture na hrvatskom jeziku.

On je predsjednika pokrajinske vlade informirao o tome kako institucije Hrvatske ulažu velike napore na planu financiranja i zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, uz aktivno uključivanje njihovih predstavnika, te iskazao nadu kako će po pitanju zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa u Hrvata u Srbiji također biti pomaka.

Ukazao je i na činjenicu da u hrvatskoj regionalnoj samoupravi dužnost zamjenika župana obnaša 11 predstavnika srpske zajednice te izrazio nadu da će hrvatski predstavnici na isti način imati prilike promovirati zastupati interese hrvatske zajednice u pokrajinskoj vladi i na razini lokalnih samouprava.

„Poticanje prekogranične suradnje kroz razne mehanizme EU pokazalo se kao uspješan temelj čuvanja demokratskih vrijednosti i načela kojima težimo, bili formalno dijelom EU ili ne. U tom smislu, uključenost Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske u prekogranične programe suradnje i više je nego potrebno“, navodi se u priopćenju Zajednice, izdanom poslije sastanka u Novome Sadu.

Priopćenje sa sastanka u vladi Vojvodine izdao je i ured Igora Mirovića u kojemu se navodi kako su vođeni važni razgovori, među ostalim, i o položaju hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj.

„Poštujemo mišljenja nacionalnih vijeća manjina kada su u pitanju prioriteti nacionalnih zajednica u vezi s podrškom u područjima kulture i informiranja. Spremni smo rješavati sva otvorena pitanja kvalitetnije i brže“, rekao je Mirović, preneseno je u priopćenju.

Hrvatski župani u Vojvodini organizirano borave od petka od kada su razgovarali s vodstvom hrvatske zajednice, gospodarstvenicima, članovima udruga, posjetili su mjesto Tavankut i Festival voća, a u nedjelju su bili u razgledanju rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

„Trinaest županija aktivno surađuje i pomaže Hrvate u Vojvodini – što kroz kulturno-umjetničke manifestacije, obnove ustanova, financiranje ljetovanja djece, poticanje čitanja i očuvanje hrvatskog identiteta. Suradnje se većinom odvijaju putem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, a sada kada smo vidjeli kakve su stvarne potrebe iz prve ruke, dogovoreni su konkretni koraci koji će te suradnje učiniti još kvalitetnijima“, zaključio je u priopćenju župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić istaknula je kako je sada uspostavljena institucionalna suradnja, te da je sustavna i kontinuirana potpora hrvatskoj zajednici u Srbiji od strane institucija Hrvatske od izuzetne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima.

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije