Hrvatski vatrogasci hodočastili u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke.

Marija Bistrica, 31.05.2020 - Tradicionalno 21. hodočašće vatrogasaca u Nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke. Na slici Slavko Tucaković. foto HINA/ Siniša KLAJDŽIJA/ ik

Na tradicionalno hodočašće u Mariju Bistricu u nedjelju je došlo 300 vatrogasaca iz cijele Hrvatske kako bi obilježli blagdan svojeg zaštitnika sv. Florijana, što zbog restriktivnih mjera u borbi protiv pandemije COVID-a 19 nisu mogli učiniti  početkom svibnja.

Na  hodočašću u marijansko svetište u Mariji Bistrici s vatrogascima  je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

On  je podsjetio da je tijekom pandemije između 1.200 i 1.500 vatrogasaca svaki dan bilo uključeno u aktivnosti stožera u svim županijama.

„Zahvala je ovo za sve što čine 365 dana u godini, a posebno ove godine jer su bili jedna od vodećih snaga cjelokupnog sustava Civilne zaštite u nošenju s jedne strane s koronavirusom, a s druge strane u saniranju šteta izazvanih potresom u Zagrebu“, rekao je Božinović.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković napomenuo je da se i ovo hodočašće provodi u skladu sa svim epidemiološkim uputama i mjerama.

„Vatrogasci, kao i u svim drugim nesrećama, uvijek su prvi na liniji, pa tako i u borbi s ovim viruosm. Od prijevoza bolesnika, krvnih pripravaka, sanacije i dezinfekcije prostora, do punktova razdvajanja gdje su pomagali policiji“, kazao je Tucaković.

Hodočašće su organizirale Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, a župan Željko Kolar naglasio je da je vatrogastvo na području županije način života.

„Bez obzira radi li se o profesionalnim ili dobrovoljnim vatrogascima, to je snaga na koju se kao župan u svakom trenutku mogu osloniti. Vatrogasci se odavno ne bave samo zaštitom od požara nego nema niti jedne elementarne nepogode gdje vatrogasci nisu prvi na terenu“, rekao je Kolar.

I dok su njihovi kolege iz cijele Hrvatske bili na hodočašću u Mariju Bistricu, vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije gasili su požar na Braču. Glavni vatrogasni zapovjednik rekao je da je izgorjelo oko 10 hektara površine.

„Radilo se i o minski sumnjivom području i jučer smo u jednom trenutku povukli vatrogasce s požarišta i čekali su na rubnim dijelovima. Priključili su se dva zrakoplova, kanader i air traktor“, kazao je Tucaković te dodao da je situacija sada pod kontrolom.