Hrvatski sabor počeo novu radnu sezonu

16. sjednica Hrvatskog sabora

Odavanjem počasti Domovini, izvođenjem himne Lijepa naša, Hrvatski sabor u srijedu je počeo redovno godišnje zasjedanje koje će trajati do 15. srpnja, a predsjednik Sabora podsjetio je kako Hrvatska danas obilježava dvije značajne obljetnice. 

Prije 28 godina, 15. siječnja 1992., Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, njenu neovisnost i suverenost priznalo je svih 12 zemalja članica tadašnje Europske zajednice kojima su se istog dana pridružile Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska, rekao je Gordan Jandroković. 
 Na današnji dan, istaknuo je, obilježava se i 22. obljetnica završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravi poredak Republike Hrvatske.
 Dan međunarodnog priznanja Hrvatske i dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja obilježava se kao spomendan. 
 Jandroković je u svoje, i ime zastupnika, zahvalio predsjednici Republike Kolindi Grabar- Kitarović na dosadašnjoj suradnji u obavljanju odgovorne i zahtjeve dužnosti, a Zoranu Milanoviću čestitao na izboru za novoga hrvatskog predsjednika.  
Želim mu usješno obavljanje predsjedničke dužnosti, rekao je Jandroković. 
 Sabor je utvrdio dnevni red nove sjednice, na njemu je više od sto točaka koje bi trebao raspraviti do početka travnja, do kada će sjednica trajati. 
 Zasjedanje je nastavljeno ‘aktualnim prijepodnevom’ za kojega će premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima pitanja postaviti 40 zastupnika, a ždrijebom je odlučeno kako će prvi to učiniti oporbeni Ivan Pernar (SIP), a posljednja Dragica Vranješ (HDZ).