Hrvatski sabor od utorka uvodi posebne mjere zaštite od širenja koronavirusa

Foto: Nacionalno

Hrvatski sabor od utorka uvodi posebne mjere zaštite od širenja koronavirusa, te osim već uvedenih mjera dezinfekcije i obustave skupnih posjeta i međunarodnih aktivnosti, obustavlja i sve privatne posjete, uvodi zaštitne mjere u kantinu kao i poseban način praćenja rada Sabora.

Obustavljaju se svi pojedinačni i skupni privatni posjeti Hrvatskome saboru, a u saborskoj kantini uvode dodatne higijenske i zaštitne mjere za djelatnike te raspored sjedenja na sigurnoj udaljenosti, priopćila je u ponedjeljak Služba za medije Hrvatskog sabora.

Kada je riječ o medijima pristup zgradi Sabora bit će omogućen isključivo stalno akreditiranim predstavnicima medija koji će se moći samo ograničeno kretati po zgradi.

Kada ne prate sjednice radnih tijela u protokolarnim dvoranama predstavnici medija moći će boraviti u novinarskoj sobi i u predvorju Bašćanske ploče uz poštivanje preporučenih udaljenosti, dok će prilikom praćenja sjednica radnih tijela morati poštivati minimalnu udaljenost od 1,5 metara.

Novinarima, snimateljima i fotografima također se zabranjuje svako okupljanje i zadržavanje na hodnicima i predvorjima, uzimanje izjava unutar i ispred dvorana u kojima se održavaju sjednice radnih tijela, te ulazak i boravak u službenim prostorijama i uredima zastupnika i službenika.

Ukidaju se i sve trenutačne skupne pozicije za uzimanje izjava zastupnika u predvorju sabornice i predvorju Bašćanske ploče.

Tiskovne konferencije i izjave za medije organizirat će se isključivo u dvorani Ivan Kukuljević u prizemlju uz poseban razmještaj sjedenja koji uključuje preporučenu minimalnu udaljenost, brigu o higijeni mikrofona, te zabranu postavljanja uređaja za snimanje ili dodatnih mikrofona na govornicu, osim već postojećeg.

Bez prethodne najave, uzimanje pojedinačnih izjava zastupnika preporučuje se ispred zgrade Sabora.

Osim toga, zbog smanjenja ukupnog broja mjesta za sjedenje, predstavnici medija neće moći boraviti u saborskoj kantini već će moći hranu naručiti uz dostavu u novinarsku sobu.

Služba za medije Hrvatskog sabora zbog zaštite javnog zdravlja preporučuje medijskim kućama da, kada god je to moguće,  organiziraju praćenje plenarne sjednice u redakcijama ili od kuće putem prijenosa uživo na internetu.