Hrvatski sabor danas o cestama, poštanskim uslugama i slobodnim zonama

Foto: Nacionalno

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o izmjenama dva zakonska prijedloga,  o cestama i o poštanskim uslugama,  a raspravit će i izvješće o poslovanju slobodnih zona u 2018. godini.

Izmjenama Zakona o cestama on se usklađuje  sa Zakonom o sustavu državne uprave kojim se pojedini  poslovi iz nadležnosti ureda državne uprave povjeravaju tijelima županija, dok se izmjenama zakona o poštanskim uslugama zakonodavstvo  Hrvatske usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.

Usklađivanjem zakonodavstva s EU smanjit će se neopravdane razlike u cijenama prekogranične dostave paketa, osobito u udaljenim i rijetko naseljenim područjima, navode predlagatelji.

Saborski zastupnici će raspraviti i Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Hrvatskoj u 2018. godini. U  2018. godini u Hrvatskoj je poslovalo osam slobodnih zona u kojim je ukupno poslovalo 89 korisnika (3,26 posto manje nego u 2017. godini)  a bilo zaposleno 2.885 radnika.

Ukupni prihodi svih korisnika slobodnih zona u 2018. godini iznosili su 1,9 milijardu kuna što je za 9,32 posto više nego prethodne godine, uz dobit od 150 milijuna kuna ili za 35,74 posto više nego u prethodnom razdoblju. 

Ukupan izvoz svih korisnika slobodnih zona u 2018. godini, uključujući i isporuku dobara na tržište Europske unije, iznosio je milijardu kuna.

(Hina)