Hrvatski ronioci osvajaju svijet: Novi svjetski rekord i uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Kuwaitu

Hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah ponovno su se uspeli na pobjedničko postolje na Svjetskom prvenstvu u bazenskim disciplinama, koje se ove godine održavalo u Kuwaitu od 7. do 13. svibnja 2023. Članovi Hrvatske reprezentacije HRS-a ostvarili su sjajne rezultate, uključujući i novi svjetski rekord.

Goran Čolak osvojio je zlatnu medalju i postavio novi svjetski rekord u disciplini DBF (292,15 m), dok je uzeo brončanu medalju u disciplini DYN (299,50 m) te peto mjesto u disciplini STA. David Ćustić osvojio je srebrnu medalju u disciplini DBF (276,56 m), dok je iskusni veteran hrvatskog ronjenja Budimir Šobat u disciplini STA (09:09:42) osvojio broncu.

Ostali članovi reprezentacije također su ostvarili zapažene rezultate: Boris Milošić četvrto mjesto u disciplini DNF i osmo u DBF, Hrvoje Škorić peto mjesto u disciplini DBF, Vanja Peleš peto mjesto u disciplini DYN, te Valentina Cafolla peto mjesto u disciplini 4×50 speed apnea.

S obzirom na uspjehe hrvatskog ronjenja na dah u bazenskim disciplinama, očekivanja su velika za nadolazeće natjecanje, Državno prvenstvo na Krku te Svjetsko prvenstvo u Hondurasu. Trenutačno su u tijeku završne pripreme sportaša za dubinske discipline, a izbornik HRS-a Valentino Rajković očekuje nova iznenađenja i uspjehe.

“U svakoj organizacija ovog tipa natjecanja uvijek se potkrade neka manja nepravilnost, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o jednoj od država gdje se sve inače radi ležernije, sporije, kao i da se u većini slučajeva čovjek mora naviknuti da sve kasni. Našim reprezentativcima je to malo poremetilo njihove navike, što se i u konačnici za pojedine odrazilo i na njihove rezultate. Ali bez obzira na sve, ja sam kao izbornik ponosan na njihove postignute rezultate, i ako ne bude nekih izvanrednih situacija, vezano uz zdravstveno stanje reprezentativaca, možemo svi zajedno do kraja godine očekivati još novih rezultata kada je u pitanju ronjenje na dah” kazao je Rajković.