Hrvatski ronioci na dah otkrivaju skandal u svijetu sporta

Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić, hrvatski ronioci na dah i svjetski prvaci, otkrili su prljavu stranu sporta, iznoseći niz šokantnih tvrdnji vezanih uz takmičenje Vertical Blue (VB) na Bahamima.

Trio, koji su redoviti članovi hrvatskih reprezentacija AIDA (International Association for Development of Apnea) i CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subacquatiques), trenutno se nalaze u pripremi za Svjetsko prvenstvo u Roatanu. Da bi trenirali za to nadolazeće natjecanje, odabrali su VB na Long Islandu, poznat po tome što je idealno mjesto za postavljanje svjetskih rekorda.

No, njihova priprema narušena je neobičnim događajima. Naime, prilikom dolaska na Long Island, 4. srpnja, dočekani su od strane bahamske policije i Williama Trubridgea, novozelandskog natjecatelja i organizatora VB-a. Bez ikakvog objašnjenja, sportašima je rečeno da moraju proći pretragu prtljage i da će biti testirani na doping.

U intervjuu, sportaši su izjavili da je situacija bila izrazito sumnjiva, a posebno je neobično bilo što je Trubridge, osoba koja je ujedno i organizator natjecanja, bio prisutan tijekom pretrage.

“S obzirom na našu čistu sportsku prošlost, nismo imali ništa protiv pretrage, ali situacija je postala sve neobičnija”, izjavili su hrvatski ronioci. Prema njima, bili su jedini sportaši koji su podvrgnuti takvoj pretrazi, a pravila koja su navodno prihvatili prilikom registracije za VB bila su nepoznata i ostalim natjecateljima.

Tijekom pretrage, Trubridge je, navodno, tajno snimao sportaše, što su oni kasnije otkrili. “Kad smo ga pitali zašto nas potajno snima, pokušao je ignorirati naše pitanje. Tek kad smo ga više puta suočili s tim, odbio je odgovoriti, rekavši da nije siguran je li to legalno”, izjavili su hrvatski sportaši.

Nakon cijelog incidenta, sportašima je putem društvenih mreža javno zabranjen pristup VB-u, uz ozbiljne optužbe koje uključuju i WADA-u i AIDA-u. Trubridge i organizatori VB-a nisu još uvijek komentirali ove tvrdnje.

Unatoč ovom šokantnom događaju, ne podržavaju svi hrvatski sportaši gledišta Delije, Klovara i Maričića. Naime, Mirela Kardašević, članica hrvatske reprezentacije, i Boris Milošić, ronioc na dah, izrazili su svoju podršku Trubridgeu putem društvenih mreža. Čini se da su Kardašević i Milošić potpisali peticiju za zabranu sudjelovanja Delije, Klovara i Maričića na natjecanju odmah nakon spomenutog incidenta, i prije nego je CMAS donio odluku o našim sportašima, što baca sumnju na moguću unaprijed planiranu akciju.

Konačnu odluku donijet će CMAS, a o stanju u našoj ronilačkoj reprezentaciji Hrvatski ronilački savez.

N