Hrvatski radnici među pet najslabije plaćenih u EU

Lagano Hrvatska klizi na još jednoj ljestvici, onoj kojom europska statistika mjeri satnice, a bruto od 8,5 eura po satu zaposlenog prosjek je za prošlu godinu, koji nas svrstava među pet zemalja s najnižim satnicama.

Prema novim podacima Eurostata, europskoga statističkog ureda o satnicama u koje računa plaće i socijalne doprinose poslodavaca, u protekloj godini prestigla nas je prvi put Latvija s 8,6 eura po satu. Lani je bila lošija, pa smo stajali malo bolje na europskoj ljestvici, ali to je sada povijest.

Naše klizanje na toj ljestvici na kojoj smo uvijek nominalno bolje stajali od mnogih zemalja s kojima se možemo uspoređivati, dio je odgovora na pitanje zbog čega ljudi u potrazi za zaposlenjem ili za bolje plaćenim poslom odabiru Irsku, u kojoj je satnica 29 eura, Austriju, u kojoj je satnica 29,8 eura ili Njemačku – 32,2 eura.

Bugarska jest na dnu ljestvice, no u proteklom je desetljeću svoju satnicu više nego udvostručila s 2,3 eura na današnjih 5,1 eura, a slično je i s Rumunjskom, u kojoj je u tom razdoblju satnica porasla s 3,5 eura na 5,5 eura. Slovačka i Estonija bile u 2007. na istoj razini, bruto satnica u tim je zemljama iznosila 6,3 eura, a danas u njima te satnice iznose 10,5, odnosno 10,2 eura.

Česi su 2007. imali satnicu od 7,4 eura, a danas 10,1 euro. Hrvatska je 2007. godine imala satnicu od 7,8 eura, a današnjih 8,5 eura je napredak od svega devet posto. Slovenci su i onda i danas bili znatno bolji od Hrvatske, imali su 13,3 eura satnice, a danas 16,4 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Takav napredak puževim korakom naprijed doveo nas je do zaostajanja za zemljama od kojih smo ne tako davno bili bolji, jer one skaču poput antilopa: proteklih 10 godina bruto satnica u Bugarskoj porasla je za 122 posto, u Estoniji 67 posto, a u Slovačkoj i Litvi po 62 posto. Nastavimo li ovakvim tempom rasti, uskoro će nas prestići zemlje koje su još uvijek lošije od nas.