Pet zlata i četiri bronce: Najuspješnije prvenstvo u podvodnoj orijentaciji za hrvatske reprezentativce HRS-a

Od 13. do 20. kolovoza, Češka Republika bila je domaćin 31. Seniorskog i 14. Juniorskog Europskog prvenstva u podvodnoj orijentaciji. Na natjecanju je sudjelovalo osam reprezentacija: Estonija, Italija, Kazahstan, Ukrajina, Njemačka, Mađarska, domaćin Češka te naša Hrvatska.

Juniori HRS-a predstavljali su Tina Marčelja, Tin Miloš, Iris Despotović, Patrick Liker, Ema Ivetić i Luka Bohač. Seniorski tim činili su Josip Štefanić, Saša Miloš, Robert Čupev i Lea Ikić Čupev. Naši reprezentativci nastupili su u pojedinačnim disciplinama poput Zvijezde, Repera 5, M Kursa i Paralel Slaloma, kao i u parovskoj disciplini MONK i ekipnim natjecanjima.

Prvog dana natjecanja, juniorski mješoviti par, Ema Ivetić i Luka Bohač, osvojio je zlatnu medalju u disciplini MONK, postavljajući standard za ostatak prvenstva. U disciplini Zvijezda, Iris Despotović je bljesnula zlatnim sjajem, dok je Ema Ivetić osvojila broncu. Ema se nije zaustavila na tome, jer je u disciplini Reperi 5 podijelila zlatno mjesto s natjecateljicom iz Ukrajine. Zlatna serija nastavila se u disciplini M Kurs gdje je Ema ponovno zauzela prvo mjesto, dok je Tina Marčelja dodala broncu za Hrvatsku. Luka Bohač se istaknuo osvojivši brončanu medalju u istoj disciplini među juniorima. Iris Despotović nastavila je dominaciju osvojivši zlato u Paralel Slalomu, dok je Patrick Liker završio četvrti među juniorima.

Završni dan prvenstva obilježile su ekipne discipline. Hrvatska ženska seniorska reprezentacija, u sastavu Ema Ivetić, Iris Despotović, Saša Miloš i Lea Ikić Čupev, osvojila je broncu, dodajući još jednu medalju na impresivnu listu. S druge strane, muška ekipa u sastavu Josip Štefančić, Patrick Liker, Luka Bohač i Robert Čupev završila je na četvrtom mjestu.

Izbornik HRS-a, Valentino Rajković, ponosno je izjavio: “Ovo je dosad najuspješnije natjecanje u podvodnoj orijentaciji za Hrvatske reprezentativce, posebno za juniore. Njihovi rezultati dokaz su da budućnost podvodne orijentacije nije upitna. Ovdje moramo zahvaliti trenerima i roditeljima koji su neizmjerno pridonijeli ovom uspjehu.”

U svakom slučaju, bilo je to prvenstvo za pamćenje za Hrvatsku, koje je pokazalo sjajnu perspektivu za budućnost podvodne orijentacije u našoj zemlji.