Hrvatski dan ljekarni – 80 posto građana ne cijepi se protiv gripe

Pixabay

Gotovo 80 posto građana ne cijepi se redovito protiv gripe unatoč stručnim preporukama, pokazalo je istraživanje Hrvatskog farmaceutskog društva povodom Hrvatskog dana ljekarni koji će se na temu sprječavanja gripe obilježiti u ponedjeljak, 30. listopada.

U istraživanju su sudjelovala 832 pacijenta iz Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagreba s okolicom te Hrvatskog zagorja, iz većih gradova ali i ruralnih područja. Većina ih je bila starija od 56 godina, a gotovo 70 posto bili su pušači, a kao razloge necijepljenja naveli su vjerovanje da je cjepivo neučinkovito i preskupo te strah od nuspojava.

Zbog nedovoljne informiranosti gripu se često neopravdano liječi antibioticima, upozorava Hrvatsko farmaceutsko društvo te poziva građane da sutra dođu u ljekarne, gdje će moći prigodno doznati sve o gripi i cijepljenju uz posebno pripremljenu edukativnu brošuru.

Hrvatski dan ljekarni tradicionalno se obilježava 29. listopada (na datum simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 1271.), no budući da je ove godine riječ o nedjelji, obilježit će se u ljekarnama u ponedjeljak, 30. listopada, u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva i Hrvatske ljekarničke komore, te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Stariji građani ne znaju da se mogu besplatno cijepiti

Istraživanje farmaceutskog društva pokazalo je i da građani većinom ne znaju da je cijepljenje protiv gripe besplatno za oboljele od kroničnih bolesti, pretile, trudnice i sve starije od 65 godina (gotovo trećina ispitanika nije znala ovu informaciju).

Rezultati upućuju i da savjete o cijepljenju protiv gripe pacijenti većinom traže od liječnika (45 posto) i putem medija (24 posto). Od ljekarnika informacije traži 18 posto građana, putem interneta 12 posto, a svega 4 posto ih se informira putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Obuhvaćeni su bili i ljekarnici, kojih više od 80 posto smatra da se obavezno trebaju cijepiti osobe s kroničnim bolestima, stariji od 65 godina i zdravstveni radnici. Kao najbolje vrijeme za za cijepljenje naveli su listopad i studeni.

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života kao i niz drugih ljekarničkih usluga.
Hina