Hrvatski branitelji oštro reagirali na politička kadroviranja za izbor ravnatelja Narodne knjižnice u Kninu: Gradski vijećnici od boraca za braniteljska prava postali tek obična politčka roba za jednokratnu upotrebu?

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Šibensko – kninske županije oštro je reagirala priopćenjem na natječaj za izbor ravnatelja Narodne knjižnice u Kninu prozvavši gradonačelnika Knina Marija Čaćića i župana Šibensko – kninske županije Dr. Marka Jelića zbog kadroviranja po političkoj podobnosti, odnosno uhljebništva dok se hrvatske branitelje otpušta koji su opravdali svoj rad stručnošću, požrtvovnošću i iskustvom.

Priopćenje javnosti izvršnog Odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnice šibensko – kninske županije nakon najnovijih političkih kadroviranja u gradu Kninu, izborom kandidata za ravnatelja Narodne knjižnice Knin prenosimo u cijelosti:

“Nakon izbora i svih hvalospjeva za pobjednike na proteklim izborima, nakon protokolarnih govora i izlizanih političkih matrica, mantri i laži, praznih floskula i laži koje su nam obećane u raznim obraćanjima u predizbornoj kampanji i u pobjedničkim govorimima i u raznim medijima pa i u najgledanijoj političkoj emisiji Nedjeljom u 2, od strane pobjednika tih izbora čelnog čovjeka pobjedničke nezavisne liste Dr. Marka Jelića, treba se vratiti u stvarnost i prihvatiti realnost da u politici kod Hrvata ostaju ipak zadnje tri konstatacije iz naslova ovog priopćenja, da je naša realnost: POLITIČKA PODOBNOST; UHLJEBNIŠTVO i LAŽI, a da se dvije prve konstatacije STRUČNOST i ZASLUGE u političkom prostoru koriste samo u vrijeme predizborne kampanje i da tako nastupaju sve političke opcije u Republici Hrvatskoj. Za vrijeme predizborne kampanje sve političke opcije pozivaju se na žrtvu hrvatskih branitelja, na njihovu žrtvu i odlučnost u Domovinskom ratu i kad ONI dođu na vlast, kako će promjeniti te trendove i kako će ispravit sve te nepravde i dati prednost pri zapošljavanju hrvatskim braniteljima i njihovoj djeci koja su proživila traume strašnog rata i kako će ispraviti sve nepravde koje je prošla vlast napravila. Sva svjetla na pozornici su upaljena stranački aktivisti razglašuju, dijele se letci s fotošopiranim portretima kandidata, mediji prenose kako samo svrgavanjem dojučerašnjeg vladara počima teći „med i mlijeko“. Gašenjem svijetala i potvrđujući stare fotelje, ili sjedajući u nove gase se sva svijetla i život se vraća u realnost i ostaje konstatacija da je to sve bila LAŽ, radi ostanka ili sjedanja u fotelju.

Tako se to dogodilo i u Gradu Kninu nakon prošlih lokalnih izbora gdje je pobjedu u Gradu Kninu odnijela Nezavisna lista Dr. Marka Jelića, na čelu s gospodinom Marijom Ćaćićem kao kandidatom za gradonačelnika grada Knina. Za vrijeme kampanje obećavalo se kako pobjedom ove liste u povjest idu POLITIČKA PODOBNOST i UHLJEBNIŠTVO, posjedovanje iskaznice HDZ-a i slične „šarene laže“, da će STRUČNOST biti na prvom mjestu, a u slučaju, iste stručnosti, dat će se prednost ZASLUGAMA. Na kraju od svega ostaje jedna velika LAŽ i prazna obećanja „ludom radovanje“.

To se najbolje pokazuje na prvom natječaju za izbor ravnatelja Narodne knjižnice u Kninu, gdje se za tu dužnost javilo dvoje dobrih i stručnih kandidata. Na natječaj su se javili gospodin Ivica Šimić i gospođa Ivana Bračanov. Naime obadvoje imaju skoro iste stručne uvjete, s tim da gospođa Bračanov ima bolje kriterije jer ima godinu dana staža više i iskustvo rukovođenja, jer je obnašala dužnost v.d. ravnatelja navedene ustanove u proteklom mandatu koji joj ističe 04. Srpnja 2021.

Dakle nije razriješena radi nestručnosti i propusta u radu. Povjerenstvo koje je sastavio novi gradonačelnik gospodin Marijo Ćaćić dalo je prednost kandidatu koji niti je stručniji nit ima kvalitetniji program jer isčitavanjem oba programa se vidi da je taj program je obična floskula, kako bi se opravdao izbor novog ravnatelja. O zaslugama gospodina Ivice Šimića i njegove obitelji u Domovinskom ratu, mi dragovoljci i branitelji ovog grada nikakva saznanja nemamo, imamo tek saznanje da je urednik lokalnog portala, a da je u knjižnicu primljen temeljem natječaja objavljenog u Glasu Slavonije u gradonačelničkom mandatu Josipe Rimac.

Kod gospođe Bračanov stvar je za nas dragovoljce i hrvatske branitelje jasna i čista kao suza, a zasluge njene obitelji u Domovinskom ratu su jasne. Sadašnjem gradonačelniku Mariju Čaćiću i sadašnjem županu Dr. Marku Jeliću je dobro poznato da je gospođa Ivana Bračanov kćer pok. Antuna Požara Ruđe, dragovoljca i branitelja Domovinskog rata, znaju oni vrlo dobro da je pokojni Antun Požar jedan od prvih zatočenika „kninskih kazamata“, da je on zarobljen u Potkonju 01.05.1991 prilikom pružanja oružanog otpora prilikom pada Potkonja u ruke neprijatelja.

Znaju oni vrlo dobro koje je traume proživila Ivana kao djevojčica od sedam godina, kad ti četnici odvode oca u nepoznato, znala je to iz priča koje je njena obitelj proživila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Znali su oni prilikom izbora koje je trume proživila odlazeći u progonstvo na koje se naši gradski čelnici kao bolno iskustvo znaju pozvati. Samo Ivana je na taj put krenula bez oca, kojeg su četnici odveli u nepoznato, krenula je s majkom , bratom i sestrom, a Ivana je bila najstarije dijete. Znaju naši čelnici i da je pokojni Antun Požar bio stup u organizaciji prava Hrvata u Kninu, Potkonju i Vrpolju, znaju oni vrlo dobro i da on imao glavnu ulogu u naoružavanju i organizaciji obrane i političkom otporu veliko srpskoj agresiji, znaju oni i da je pokojni Antun Požar bio predsjednik zajednice prognanika i povratnika Šibensko – ninske županije, znaju oni i da je on bio vijećnik u gradskom vijeću Knina i znaju da je za svoje sudjelovanje u domovinskom ratu više puta odlikovan i pohvaljivan. Svake godine oni se dođu pokloniti žrtvi Potkonja i Vrpolja, a obitelj koja je najviše propatila u toj žrtvi upravo je obitelj pokonog Antuna Požara.

Zanima nas hoće li i dogodine doći u Potkonje pokloniti se žrtvi i donijeti vijenac zahvalnosti i hoće li u momentu sabranosti dok stoje ispred spomen obilježja i vjenca promisliti svoje postupke, prenosi portal Totalno.hr.