Hrvatski berači svjetski prvaci u branju maslina

Pixabay

Prvo svjetsko prvenstvo u branju maslina, održano u Postirima na otoku Braču, završeno je u subotu navečer službenim proglašenjem rezultata vaganja ubranih maslina i nadmoćnom pobjedom hrvatskog tima.

Na svom su terenu, točnije u stoljetnom masliniku iznad Postira, domaći berači u zadanom vremenu ubrali najviše maslina (107,6 kg). Zanimljivo, preostala mjesta na postolju osvojile su reprezentacije zemalja koje nemaju maslinarsku tradiciju: Nizozemska (86,4 kg) i Mađarska (84,4 kg).

Posebne simpatije svih sudionika dobili su predstavnici Nizozemske i Mađarske, zemalja koje nemaju tradiciju uzgoja maslina, ali zato nedostatak iskustva nadoknađuju svježinom i entuzijazmom. To su uostalom pokazali i njihovi rezultati.

Za nas je ovo počelo više kao šala, ali na kraju smo natjecanju pristupili vrlo ozbiljno. Iskreno, nismo očekivali ovakvu profesionalnu organizaciju. Nakon ovakvog rezultata vidjet ćemo kako možemo trenirati kod kuće. Možda uspijemo posaditi i koju maslinu. Voljeli bismo se vratiti iduće godine i pobijediti čak i Hrvate, izjavio je kapetan nizozemskog tima Lukk Beursgens, prezadovoljan drugim mjestom.

Jako sam ponosna na svoj tim. Mi smo Mađari i uvijek dajemo sve od sebe. Gurnite nas u vodu i mi ćemo proplivati. Mislim da je ovo jako dobar način spajanja ljudi iz maslinarskih zemalja, ali kao što vidimo iz našeg primjera i onih koje nisu takve, ali imaju neku vezu s maslinama, prokomentirala je neočekivan uspjeh kapetanica mađarskog tima Borbala Barany.

Najveći put do poprišta ovog jedinstvenog Svjetskog prvenstva prešla je ekipa Novog Zelanda, čiji članovi s puno ljubavi uzgajaju masline na doslovno drugom kraju svijeta.

Prednost domaćeg terena odlično je iskoristila reprezentacija Hrvatske, čiji su članovi berači iz Postira i Dola. Koliko god smo mi ovdje na otoku navikli na odmjeravanje snaga u brzini branja, htjeli smo dokazati da smo vrhunski i na svjetskoj razini. Ponosni smo na odličnu organizaciju natjecanja, na darežljivost naših maslina i gostoljubivost domaćina, rekla je Ivana Gospodnetić, kapetanica pobjedničkog tima – prvih svjetskih prvaka u branju maslina.

Presretni smo, preumorni i preponosni, izjavila je direktorica TZ općine Postira, Ivana Jelinčić. Kroz ovaj događaj željeli smo promovirati Postira kao maslinarsku destinaciju koja proizvodi u potpunosti prirodno, zdravo i visokokvalitetno maslinovo ulje poštujući stoljetnu tradiciju i visoke standarde kvalitete, osiguravajući time autentičan doživljaj posjetitelja i zdrav i ugodan život mještana. Sudeći po prvim reakcijama sudionika i medija, u tome so i uspjeli.