Hrvatske tvrtke dobit će priliku sudjelovati u izgradnji Pelješkog mosta

HRT

Godine 2022. ako se spustite s autoceste prema jugu Hrvatske kod Komarne pogled bi vam preko Malostonskog zaljeva trebao zabljesnuti jedan od najljepših europskih mostova. Veliki hrvatski strateški projekt i impresivni građevinski poduhvat, Pelješki most, počet će se graditi na jesen.

Ugovor s kineskim izvođačem radova prve faze izgradnje potpisan je svečano u Dubrovniku. Na poziv Vlade ondje na potpisivanju je bila i potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Prema njenim riječima, u Dubrovniku su dobili obećanje od kineskih partnera da će hrvatske kompanije dobiti priliku sudjelovati u pregovorima i razgovorima za dobivanje posla. Očekujemo da će se na taj način dobar dio građevinskog sektora oporaviti, rekla je Čagalj.

No, ne radi se samo o sudjelovanju u izgradnji Pelješkog mosta. Rekla je kako moramo računati da se te tvrtke koje se pokažu dobrima s kineskom kompanijom mogu s njom izići na europska i svjetska tržišta. Isto tako, kineske kompanije mogu ući u vlasništvo naših kompanija, stabilizirati ih i ojačati.

Pohvalila je premijera Plenkovića što je prepoznao rad Hrvatske gospodarske komore na promociji graditeljskih tvrtki. Održano je niz sastanaka i pisani su pozivi prema kineskom veleposlanstvu.

Obećani su nam susreti s glavnim menadžerima i predsjednikom uprave te velike svjetske kineske kompanije. Ono što pokušavamo napraviti je da udruženim snagama predstavimo kvalitetno kako građevinski sektor tako i sve ostale koji bi mogli sudjelovati u realizaciji ovog velikog projekta – brodograđevni sektor, elektroindustrija, digitalna industrija..