Hrvatske trgovine pune umjetnog meda iz Kine, Tolušić upozorava potrošače

pixabay

Kina je najveći svjetski proizvođač meda. Ta zemlja proizvodi 473.600 tona meda godišnje, što je puno više nego cijela Europska unija (161.031 tona). Podaci su to Svjetske organizacije za hranu, koji pokazuju da je zahvaljujući izvozu proizvodnja meda u Kini porasla za čak 88 posto od 2000. do 2014. godine.

Europska unija ima manju proizvodnju meda nego potrošnju, a čak 50 posto uvoza meda odnosi se na Kinu, koja je 2016. godine samo od proizvodnje meda zaradila 321 milijun eura, no povećanje zarade nije praćeno i povećanjem košnica pa se postavlja pitanje na koji način se tamo med proizvodi.

U kineski med dodaje se sirup

Glas Slavonije piše da se nezreli med pri proizvodnji u Kini skuplja dok je još rijedak i ima visoku koncentraciju vode. On se onda suši umjetno, ostaci vode se filtriraju, a dodaje se sirup. Takav med, dakako, nije prirodan, a kako ga EU uvozi iz Kine, on stiže i na hrvatsko tržište, istovremeno dok Hrvatska izvozi svoj med, koji je znatno kvalitetniji.

Cijena meda kojeg izvozimo je 3-3.5 eura, dok je cijena onog meda koji se uvozi iz Kine manja, 2-2.5 eura pa je jasno da se razlikuje i u kvaliteti.

Dok oko tisuću tona meda Hrvatska uvozi, hrvatski proizvođači meda godišnje proizvedu oko 8-11 tisuća tona meda.
Kada je riječ o uvoznom medu, zahtjevi za deklariranjem su vrlo niski pa tako na njemu piše samo je li to mješavina meda iz EU, izvan EU ili pak mješavina iz zemalja EU i onih izvan nje.

Tolušić: ‘Kupujte med proizveden u Hrvatskoj, tu ne možete pogriješiti’

Iz Asocijacije europskih uzgajivača pčela poručuju da jeftini uvoz lažnog meda ugrožava uzgajivače pčela jer je u sakom desetom uzorku meda pronađen dodatni šećer, što znali da se radi o čestoj prisutnosti lažnog meda na policama trgovina, piše Glas Slavonije.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da je njegovo ministarstvo nedavno donijelo pravilnik o označavanju meda i proizvoda od meda. Ipak, ima savjet za potrošače:

‘Kupujte med na kojem piše da je proizveden u Hrvatskoj, jer taj je zasigurno najkvalitetniji i najbolji i tu ne možete pogriješiti. Sav med koji ima oznaku Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) ‘Med hrvatskih pčelinjaka’ još je detaljnije kontroliran, znamo slijedivost od polja do stola i on je zasigurno med s hrvatskih livada i pašnjaka’, rekao je ministar poljoprivrede.