Hrvatske navijače šalju u 16 zatvora diljem Grčke! Roditelji poslali novi apel

Screenshot

U nedjelju poslijepodne na sudu u Ateni izdane su sudske presude o pritvoru za 41 osobu od 105 uhićenih nakon žestokih uličnih sukoba sa smrtnim ishodom određen je pritvor, a nastavljeno je i ispitivanje preostalih 35 uhićenika, objavio je grčki portal sdna.gr.

Prema istom izvoru one osobe kojima su izdane presude o pritvoru bit će raspoređene u 16 zatvora diljem Grčke. Navedeno je da će osmorica hrvatskih državljana biti odvedeni u zatvor u Avloni, a šestorica u zatvorsku jedinicu u Koridalosu, koja se nalazi između Atene i Pireja. Preostalih 27 zatvorenika će biti raspoređeno u 14 zatvorskih jedinica.

U nedjelju će završiti ispitivanje svih uhićenih, uključujući i hrvatskog državljana kojem je pozlilo tijekom uhićenja pa je prevezen u bolnicu Evangelismos. Za svih 70 osoba koje su bile ispitane tijekom petka i subotu, grčki suci su odredili zadržavanje u pritvoru.

Istovremeno, skupina roditelja i članova obitelji Dinamovih navijača, pritvorenih u Ateni nakon ubojstva suparničkog navijača, uputili su pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter apel u kojem traže da poduzme sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo uhićenim hrvatskim državljanima.

Roditelji su pozvali pučku pravobraniuteljicu da odmah stupi u kontakt s grčkim pravobraniteljima i uključi se u proces koji se vodi protiv, kako navode, hrvatskih državljana, naše djece. Ističu da medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su njihova djeca ubojice.

”Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci, državljanima RH, osigura sva pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju ljudi mlade životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina”, stoji u apelu.

Skupina traži od pravobraniteljice da učini sve napore kako bi se uhićene stavilo u jedan zatvor, sve zajedno, te da ih se ne razdvaja radi njihove sigurnosti. Pritom se roditelji pozivaju na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Upozoravaju da je iz medijskog linča, ali i izjava grčkog odvjetnika o odnosu suca prema uhićenima, vidljivo da ‘’presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji’’. Uz to, traže pravično suđenje i izvještavanje o tijeku procesa.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske izjavili su da brinu o hrvatskim navijačima koji se nalaze u grčkom pritvoru od prvog dana.

“Hrvatska diplomacija od prvog dana je uključena i brine za uvjete i sigurnost pritvorenih hrvatskih državljana u Ateni. Ministar Gordan Grlić Radman u stalnom je kontaktu s grčkim kolegom Giorgosom Gerapetritisom s kojim je jutros razgovarao te istaknuo zabrinutosti obitelji hrvatskih državljana i važnost pravednog postupanja s pritvorenim navijačima”, priopćeno je iz MVEP-a.