Hrvatska vojska ponovno dobiva centar za obuku komandosa, pogledajete gdje !

Foto: MORH / T. Brand

Centar za obuku hrvatskih komandosa do 2000. se nalazio u Šepurinama kraj Zadra, Hrvatska vojska će 2019. opet dobiti posebno središte za obuku “najboljih od najboljih”.

Prema pisanju Večernjeg lista, “nove” Šepurine više neće biti moguće oformiti na istom mjestu, koje će dobiti turističku, a ne vojnu namjenu, tako da u MORH-u još uvijek oko toga hoće li Središte za borbenog vođu, kako će se zvati novi centar, biti u Slunju, Gašnicama, Udbini ili negdje drugdje.

Udbina zbog postojeće infrastrukture i avionske piste prema ocjeni mnogih najviše bi sličila na Šepurine, a tamo se već nalaze postrojbe specijalaca, a našu infrastrukturu za uvježbavanje povremeno koriste i specijalci nekih savezničkih zemalja, posebice SAD-a.

U Središte za borbenog vođu dolazili bi na razne specijalističke tečajeve koji bi, ovisno o vrsti, trajali nekoliko tjedana ili mjeseci. Godišnje bi na posebnu obuku dolazili deseci najboljih dočasnika iz postrojbi HV-a, a nešto skraćeni tečaj prolazili bi i drugi časnici.

Program je nadograđen novim sadržajima kao što su Preživljavanje, Izbjegavanje, Otpor, Izvlačenje (S.E.R.E.), Padobranska obuka i Obuka borbenog plivača te je proširen u područjima Zaštita i prva pomoć te Samoobrana. Novi obučni centar za supervojnike i vođe bit će otvoren i za pripadnike vojski partnerskih i savezničkih država.

General Gotovina vrlo je zadovoljan što će njegov suborac Krstičević uskrsnuti Središte koje je on organizirao 1994. – Časnici jesu kralježnica, ali provedbu jamči dočasnik pa će njihova specifična obuka na taktičkoj i operativnoj razini jamčiti da Hrvatska vojska ide u dobrom smjeru – komentira Gotovina najavu da će 2019. HV imati svoje nove “Šepurine”, mjesto gdje je iskaljena vojska pobjednika.

Ministar obrane Damir Krstičević kaže da će Središte za obuku nositi ime Marka Babića, junaka HV-a koji je dokazano u Vukovaru uništio najviše protivničkih tenkova.