Hrvatska vojska na najvećem ovogodišnjem požarištu

Izvor: Dražen Prša

Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka, a od ranih jutarnjih sati u nedjelju, 28. srpnja 2019. ponovno su upućene i zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira CL-415 i Airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju.


Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka | Foto: HRZ

Jedan Canadair sudjelovao je u gašenju požara koji je izbio na području naselja Zaraće na otoku Hvaru, a nakon što je požar stavljen pod kontrolu posada se uputila prema šibenskom zaleđu na najveće ovogodišnje požarište.

Letačke protupožarne posade i danas će djelovati i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske.


Pripreme – Airtractor AT-802 | Foto: HRZ / M. Karačić

Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno su više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su sveukupno ostvarile više od 30 sati naleta te je izbačeno oko 1200 toma vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 17. lipnja, do zaključno 27. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 20 požara, i to 12 u Šibensko-kninskoj i tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

MORH/D.Prša