Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo poručila Autonomnoj kući: Podastrite dokaze o nasilju očeva!

Pixabay

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (HURR) pozvala je u petak aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) da podastru dokaze o nasilju očeva čija prava zagovara odvjetnik Hrvoje Jukić te da javno imenuju o kojim se nasilnicima radi.

AŽKZ tvrdi da je Jukić percipiran u hrvatskoj javnosti kao zagovaratelj “ugroženih prava” muškaraca koji zlostavljaju partnerice, gubeći iz vida da su žene i djeca žrtve rodno uvjetovanog nasilja. Zbog toga smatraju da je Jukić neprimjerena osoba za pravobranitelja za djecu, za koju se dužnost kandidirao.

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo u priopćenju, pak, ističe da će, ukoliko ne dobije takve dokaze, poziv AŽKZ smatrati samo još jednim u nizu tekstova kojim se nastoji sve muškarce u Hrvatskoj prikazivati univerzalnim nasilnicima.

Zbog čega, kako ističu, najveću štetu trpe djeca, žene i muškarci koji su zaista izloženi nasilju.

Odvjetnik Hrvoje Jukić zastupa određen broj roditelja/očeva članova Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. Oni su bili izloženi verbalnom i fizičkom nasilju partnerica, a i dalje im se krše temeljna ljudska prava, prije svega njihovoj djeci pravo na susretanje i druženja s njima.

Time su, kako navode, djeca izložena manipulaciji od strane nesavjesnog roditelja, a što je prema mišljenju većine stručnjaka za mentalno zdravlje djece, isto što i zlostavljanje.
H./D.P.