Hrvatska udruga poljoprivrednika traži ostavku ministrice Dalić

foto HINA/ Damir SENČAR

Hrvatska udruga poljoprivrednika (H.U.P) u petak je zatražila ostavku potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog inkriminirajućih mailova jer je tako, kako ocjenjuju, dovela u opasnost provedbu lex Agrokor i opstanak tvrtki, posebno iz poljoprivrednog sektora koje posluju unutar grupacije Agrokora.

Na konferenciji za novinare ispred Vlade RH, predsjednik H.U.P-a i član koordinacije dobavljača Agrokora Tihomir Jaić pozvao je, ministricu Dalić na ostavku zbog ugrožavanja nagodbe i zbog opstojnosti tvrtki iz poljoprivrednog sektora koji ima više od 10.000 zaposlenika.

Dalić je davala povjerljive informacije “svojim dečkima s hotmail grupe” o poslovanju Agrokora pri čemu su ti “dečki” istovremeno bili i savjetnici raznih brokerskih kući koje su trgovale dionicama poljoprivrednih tvrtki, rekao je pojašnjavajući razloge zbog kojih traže njezinu ostavku.

Oni koji su bili u grupi s kojima se dopisivala ministrica Dalić bili su i savjetnici velikih dobavljača koji su danas jedni od vodećih u koordinaciji.

“Ti dobavljači su imali povlaštene informacije u kreiranju nagodbe, isplate duga i slično”, dodao je.

Na pitanje novinara tko su ljudi koji su bili savjetnici brokerskim kućama, Jaić je odgovorio kako su to svi oni koji su bili u grupi ministrice Dalić, na čelu s bivšim vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, kojeg se povezuje s određenim velikim dobavljačima.

Ne želeći otkrivati imena Jaić je, na inzistiranje novinara o kojim se velikim dobavljačima radi, rekao da su zadnji puta, kada su naveli imena, dobili prijetnje tužbama od velikih dobavljača.

Neizravno je potvrdio kako se radi o “Krašu” rekavši i da su s prokuristicom tvrtke Maricom Vidaković “imali određene razgovore”. Pojasnio je da su to bile prijetnje tužbama ukoliko nastave iznositi konkretna imena vezano uz određene događaje.

Jaić očekuje i da će DORH istražiti ministricu Dalić te će odlučiti je li ona, dostavom dokumentacije, počinila kazneno djelo odavanja službenih tajni.

Također, očekuju da se istraži i upletenost premijera Andreja Plenkovića te ministra financija Zdravka Marića.

Javno je upitao izvanrednog povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška je li svojim direktorima prijetio da moraju potpisati otpis jamstava u tvrtkama kojima su direktori iako to većina njih nije potpisala niti želi.

Navodeći kako odvjetnici to smatraju kažnjivim djelom, upitao se navodili li Peruško direktore na činjenje kaznenih djela.

“Prema svim informacijama direktori to neće potpisati i nagodba će pasti”, rekao je Jaić. (Hina)