Hrvatska u samom vrhu EU-a po efikasnosti naplate PDV-a

Razlike između očekivanih i stvarno prikupljenih sredstava od poreza na dodanu vrijednost u zemljama članicama Europske unije unatoč umjerenom smanjenju i dalje su velike, a Hrvatska je među zemljama u kojoj je ta razlika najmanja, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Komisija je objavila podatke za 2018. godinu prema kojima su zemlje članice izgubile oko 140 milijardi eura očekivanih prihoda od PDV-a.

Velike su razlike među zemljama članicama. Najveća razlika očekivanih od stvarno prikupljenih sredstava kroz PDV ima Rumunjska 33, 8 posto, a slijede Grčka 30,1 posto te Litva 25,9 posto.

Najmanje razlike imaju Švedska 0,7 posto, Hrvatska 3,5 posto, Finska 3,6 posto.

U apsolutnim iznosima najveće gubitke ima Italija, 35,4 milijarde eura; Velika Britanija 23,5 milijarde i Njemačka 22 milijarde.

Hrvatska je prikupila 252 milijuna eura manje od očekivanih prihoda o PDV-a u 2018. godini.

Iako još uvijek iznimno visok, ukupni “jaz u PDV-u”, odnosno razlika između očekivanih i stvarno prikupljenih prihoda u državama članicama EU-a, posljednjih se godina neznatno poboljšala. Međutim, brojke za 2020. predviđaju promjenu tog trenda, s potencijalnim gubitkom od 164 milijarde EUR 2020. zbog učinaka pandemije koronavirusa na gospodarstvo, ističe Komisija.

Komisija navodi da veliki jaz u PDV-u za 2018., zajedno s prognozama za 2020., na koji će utjecati pandemija koronavirusa, ponovno naglašava potrebu za sveobuhvatnom reformom pravila EU-a o PDV-u kako bi se onemogućile prijevare u vezi s PDV-om i pojačala suradnja među državama članicama u promicanju naplate PDV-a uz istodobnu zaštitu zakonitog poslovanja.

“Današnje brojke pokazuju kako napori na ukidanju mogućnosti za prijevaru i utaju PDV-a ostvaruju postupan napredak – ali i da je preostalo još dosta posla. Pandemija koronavirusa dramatično je izmijenila gospodarske izglede EU i spremna je nanijeti ozbiljan udarac i prihodima od PDV-a. U ovom trenutku više nego ikada, zemlje EU jednostavno si ne mogu priuštiti takve gubitke. Stoga moramo učiniti više na ponovnoj odlučnosti u borbi protiv prijevara povezanih s PDV-om, istodobno pojednostavljujući postupke i poboljšavajući prekograničnu suradnju”, izjavio je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.