Hrvatska traži još 1892 osobe nestale u ratu, što dalje ?

Pronalazak i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih u ratu na području bivše Jugoslavije prvenstveno je humanitarno pitanje i ne smije biti predmet političkih prijepora među državama regije, rekao je u utorak u Sarajevu predstavnik Hrvatske koji je s kolegama iz Srbije i BiH potpisao provedbene protokole za ubrzanje tog procesa. 

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, voditelj  ureda za nestale osobe Srbije Veljko Odalović te ravnatelj Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO) Nikola Perišić potpisali su dokumente koji definiraju radna pravila i postupke u provedbi ranije usuglašenog međudržavnog Protokola o suradnji u traženju nestalih

Hrvatska još traga za 1892 osobe nestale tijekom Domovinskog rata, a cijeli niz ranije potpisanih sporazuma nije donio napredak da se to pitanje napokon riješi, podsjetio je Sučić

“Kada dođe vrijeme postupanja pojave se prijepori”, kazao je. 

No nestali su ponajprije humanitarni problem koji mora biti odvojen od svih drugih otvorenih pitanja između država regije, poručio je.

Današnji potpis je “mali iskorak” i ne očekujemo “ništa spektakularno ako ne postoji dobra volja i ako se to ne tretira kao pitanje u kojemu ne smije biti politike i povezivanja s drugim otvorenim pitanjima”, kazao je Sučić.

Treba provesti reviziju postojećeg sporazuma o potrazi za nestalima potpisanog sa Srbijom kao i pravila postupanja sukladno novom Zakonu o nestalnim osobama nedavno usvojenim u Saboru jer je potrebna zaštita prava ne samo nestalih nego i članova njihovih obitelji, rekao je.

Ravnatelj Instituta za nestale osobe Perišić rekao je da pravila postupanja potpisana u utorak definiraju način suradnje i razmjene podataka uključujući ekshumacije i predaje posmrtnih ostataka.

Na prostoru cijele bivše Jugoslavije još se traga za oko 12 tisuća nestalih, a u mrtvačnicama diljem regije i dalje su posmrtni ostaci oko 4 tisuće osoba kojih identitet još nije utvrđen.

“Samo u BiH tragamo za 7200 nestalih i bez institucionalnih okvira suradnje bila bi nemoguća misija pronaći njihove ostatke”, kazao je Perišić.

Predsjednik povjerenstva za nestale vlade Srbije Odalović izjavio je da je i Beograd spreman na suradnju bez ikakvih ograda kako bi se riješilo pitanje nestalih tijekom ratova iz 90-ih, ali s obzirom na karakter tih sukoba taj problem nemoguće je riješiti bez regionalne suradnje.

“Mora postojati regionalni mehanizam potrage”, kazao je Odalović. To je odraz činjenice da državne granice ne mogu biti zapreka potrazi za nestalima.