Hrvatska stvarnost: Jedino mi u EU nemamo dovoljno mlijeka za svoje potrebe

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja nema mlijeka za svoje potrebe. Naime, godišnje proizvedemo svega oko 500 milijuna litara mlijeka, a potrebno nam je 900 milijuna litara.

Unatoč preporukama nutricionista, maslac bi uskoro mogli zamijeniti margarinom. Naime, cijene ovog mliječnog proizvoda već neko vrijeme toliko divljaju da će maslac postati luksuz većini domaćinstava, piše Slobodna Dalmacija.

Kad je prije neki dan pakiranje od 250 grama dosegnulo od 25 kuna, svi su bili u nevjerici zbog enormnog poskupljenja. Sad je, međutim, premašen i taj iznos.

Lani se, podsjetimo, u ovo vrijeme maslac mogao kupiti po prosječnoj od 17 kuna, a godinu ili dvije prije toga u redovnoj ga se prodaji moglo naći i za 13 kuna po pakiranju.

Branko Bobetić, direktor udruge “Croatiastočar”, koja okuplja proizvođače mesa i mlijeka, kaže da je spomenuta situacija odraz na europskom tržištu.

– Ukupan otkup mlijeka u prvih sedam mjeseci ove godine je značajno manji nego lani. Proizvodnja maslaca smanjena je, pak, za šest posto, a obranog mlijeka u prahu, glavnog sastojka u proizvodnji maslaca, za čak 12 posto. Trenutačno je situacija takva da je cijena maslaca četiri puta veća u odnosu na tržišnu cijenu obranog mlijeka. To dosad nikad nije bio slučaj…

Osim toga, prije je maslac bio značajno jeftiniji zato što smo imali lagere koji su se stvorili nakon ruskog embarga 2014. godine. Sad smo, pak, te lagere potrošili i nema viškova, a poznato je da se maslac proizvodi kad imate viškove – objašnjava Bobetić i dodaje kako je porastao i izvoz maslaca prema Kini.

Naime, u ovoj zemlji završi čak 20 posto ukupno proizvedenog maslaca u Europi, što je također utjecalo na smanjenje zaliha nagomilanih ruskim embargom i ukidanjem mliječnih kvota.

Znači li to da bi kupci trebali kupovati i zamrzavati maslac kako bi ga imali za Božić kad je potrošnja ove namirnice možda i najveća, pitamo našeg sugovornika.

– U sljedećem periodu očekujem laganu konsolidaciju , no u prosincu bi one opet mogle rasti. Nije nevjerojatno i da dođe do nestašice maslaca pred Božić, no teško je to prognozirati – kaže Bobetić.