Hrvatska stigla u Stockholm, a zbog Vide dogovoreno dodatno testiranje

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je u četvrtak u Stockholm gdje će u subotu u Ligi nacija igrati protiv Švedske, a zbog pozitivnog testa na koronavirus stopera Domagoja Vide dan ranije u susretu protiv Turske dogovoreno je dodatno testiranje hrvatskih reprezentativaca i stožera.

“Nakon jučerašnjeg pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 reprezentativca Domagoja Vide, liječnička služba hrvatske reprezentacije je u dogovoru s kolegama iz Švedske donijela odluku da u petak, 13. studenoga, bude odrađeno dodatno testiranje reprezentativaca i stožera radi predostrožnosti uoči utakmice sa Švedskom. Naime, iduće redovno testiranje bilo je predviđeno u nedjelju”, priopćio je Hrvatski nogometni savez, te je istaknuo da hrvatska reprezentacija poštuje sve odredbe Uefinog “Return to Play protokola”, koji ne predviđa izolaciju cijele momčadi zbog jednog ili više pozitivnih slučajeva.

“Pritom se poštuju i sve odredbe lokalnih vlasti (u ovom slučaju prvo turskih, potom i švedskih), kao i odluke lokalnih epidemiologa. Uefin protokol postoji upravo iz razloga kako bi zaštitio igrače, klubove, reprezentacije i natjecanja, jer se poštivanjem njegovih odredbi izbjegava nužnost odlaska u samoizolaciju drugih pojedinaca u slučaju pozitivnog nalaza. Podsjećamo da je tijekom rujanskog okupljanja pozitivan na SARS-CoV-2 bio kondicijski trener Luka Milanović te da su hrvatski epidemiolozi procijenili da zbog poštivanja svih mjera nije potrebna samoizolacija drugih članova stožera ili igrača. Istu odluku donijeli su turski epidemiolozi u slučaju Domagoja Vide”, navodi HNS te dodaje da je “rizik prijenosa virusa tijekom nogometne utakmice s jedne momčadi na drugu minimalan, ako ne i nepostojeći, s obzirom da u više od 600 odigranih utakmica u Uefinim natjecanjima nije zabilježen slučaj prijenosa virusa tijekom utakmice”.

U ponedjeljak na redovnom testiranju za utakmicu s Turskom svi hrvatski igrači i članovi stožera bili su negativni, a nakon utakmice protiv Turske, u kojoj je Domagoj Vida odigrao prvo poluvrijeme, HNS je dobio rezultate testiranja obavljenih u srijedu ujutro koji su pokazali da je Vida pozitivan na koronavirus. Zbog toga će Vida propustiti iduće dvije utakmice “Vatrenih” u Ligi nacija, protiv Švedske u subotu u Solni, te protiv Portugala u utorak u Splitu.