Hrvatska se suočava s još jednom arbitražom i to zbog Srđa

Hrvatska se suočava s još jednom arbitražom.

Investitor Golf kompleksa na Srđu Međunarodnom sudu za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu podnio je zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske. Kažu kako im se deset godina onemogućava realizacija projekta.

Srđ je opet vruća tema u gradu. Vijest o tužbi i spominjanje stotina milijuna eura odštete neke je građane naljutilo. A hrvatsko pravosuđe za sada je reklo svoje – u rujnu prošle godine zbog nepravilnosti srušena je Studija utjecaja na okoliš, pa nekoliko mjeseci iza i lokacijska dozvola. Sve to stopiralo je investitora, piše Dnevnik.hr.

Glavni borci za transparentnost na Srđu poručuju kako ovime investitor pokušava ucijeniti Republiku Hrvatsku. “Ja se nadam da se neće podleći pristiscima ma da kada se kerene u arbitražni postupak mi mislimo da se niti i jedan dokumenat vezan uz projekat gore na Srđu ne smije izdavati”, kaže Nikša Selmani.

Most, čiji je ministar Dobrović srušio spomenutu studiju o utjecaju na okoliš ide i korak dalje. “Ono čega se bojim da možda ovo nije nekakv i potajni dogovor Vlade i Investitora da pod opravdanjem tih nekakvih milijunskih odšteta da im se izdaju dozvole za ovaj projekt”, kaže saborski zastupnik, Nikola Grmoja.

A HDZ-ova gradska vlast bliska je mišljenju MOST-a kako se radi o pritisku i ucjenama. “Investitor je koliko je meni poznato predao novu dokumentaciju sada čeka mišljenje ministartsva i kako drukčije protiumačiti i ovo nego da očekuju da se njihovo mišljenje riješi pozitivno”, kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

A upravo takav pozitivan scenarij za investitore već sada najavljuje ministar turizma. “Bilo je tu oderenih problema koji će se sada u tijeku rješavati sa svim ministartvima, mislim da još uvijek ima velike prilike da se to realizira u svakom slučaju u onom segmentu koji je zakonski, sa svim studijama i dozvolama meritornih tijela koje moraju imati prema tome mislim da će ovaj projekt na određeni način ići dalje”, kaže ministar turizma, Gari Cappeli.

Budućnost projekta ovisi i o izmjenama županijskog prostornog plana jer postoji presuda koja kaže kako je projekt nezakonito povećan sa 100 na 310 hektara.

Župan Nikola Dobroslavić komentirao je kako je neugodno iznenađen tužbom invenstitora. “Ne vidim nikakve opstrukcije projekta, projekt ima samo poteškoće kao i svaki drugi”, smatra Dobroslavić.

Potez smatra pritiskom na Vladu Republike Hrvatske, na regionalnu samoupravu, lokalnu samoupravu čak i na sudstvo. Komentirao je i izmjenu županijskog prostornog plana te rekao kako je sve na odluci županijske skupštine, piše Dnevnik.hr.