Hrvatska se prisjeća stradanja Vukovara i Škabrnje

Paljenjem svijeća građani od Dunava do Prevlake prisjećaju se žrtava Vukovara i Škabrnje. U Koloni sjećanja na 27. obljetnicu pada Grada Heroja sudjelovat će premijer Plenković i veći dio Vlade. Dio ministara odlazi u Škabrnju.

Građani diljem Hrvatske pale svijeće za Vukovar.

Kao i svake godine, svijeće su zapaljenje duž 4,5 kilometara duge zagrebačke Vukovarske ulice, gdje mnogobrojni Zagrepčani odaju počast poginulim braniteljima i žrtvi toga grada. Jednu od svijeća zapalio je premijer Plenković.

“Večeras u Zagrebu izražavamo poštovanje gradu heroju Vukovaru, prisjećajući se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske”, napisao je premijer na Twitteru.

Zagrepčani su se okupili i kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice kako bi odali počast najvećim stradanjima u Domovinskom ratu.

U ulici koja nosi ime po gradu heroju u 18 i 30 sati stiglo je i vukovarsko svjetlo mira, a prigodan program održao se pred Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.

I u drugim hrvatskim gradovima i mjestima građani pale svijeće i u tišini i molitvi odaju počast stradalim braniteljima i civilima, a posebno žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Karlovčani su Kupom pustili 200 lampiona u spomen na 200 žrtava Ovčare.

U spomen na žrtvu Vukovara članovi Građanske inicijative Moj grad Sisak na ogradu Starog mosta zapalili su lampione.

Paljenjem svijeća ispred spomenika “I u mom gradu svijetli Vukovar”, Splićani su odali počast stradanju Vukovara i 27. obljetnicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu koji će se obilježiti u nedjelju, 18. studenog.

Ovo je tradicionalno paljenje svijeća koje splitska Gradska uprava i braniteljske udruge organiziraju svake godine u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Ove je godine splitska Gradska uprava tisuću svijeća podijelila građanima da ih osim kod spomenika “I u mom gradu svijetli Vukovar”, koji se nalazi na raskrižju Vukovarske i ulice Domovinskog rata, pale i duž Vukovarske ulice koja je najduža gradska ulica u Splitu.ž

“Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”
Središnji komemorativni program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u nedjelju u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

I u Škabrnji će se obilježiti 27. godišnjica masakra u kojemu su 18. studenoga 1991. godine ubijene 84 osobe. U pokolju koje su počinile paravojne četničke postrojbe potpomognute pripadnicima JNA s ratnim zločincem Ratkom Mladićem na čelu ubijeno je 58 civila i 26 branitelja, a mjesto je bilo potpuno uništeno.