Hrvatska radiotelevizija obilježava 26. obljetnicu pogibije Gordana Lederera

Fotografija: HRT (arhiva)

Hrvatska radiotelevizija (HRT) 10. kolovoza obilježava 26. obljetnicu pogibije svojega snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskome ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku.

Slomljeni pejzaž (HRT; PRess)

U spomen na svojega poginulog zaposlenika i kolegu toga će dana izaslanstvo Hrvatske radiotelevizije položiti vijence i zapaliti svijeće na mjestu pogibije Gordana Lederera.

Gordan Lederer stradao je na brdu Čukuru pokraj Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje. Ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, koji su poslije uklopljeni u Banijska ratna praskozorja.

U spomen na poginuloga kolegu Hrvatska radiotelevizija prije dvije je godine na mjestu pogibije otkrila spomen-obilježje Gordanu Ledereru, Slomljeni pejzaž. Riječ je, prema mišljenju mnogih, o jednome od najljepših spomen-obilježja posvećenih Domovinskome ratu. Slomljeni pejzaž prikazuje krug s lećom, a njegov autor Petar Barišić kaže kako je inspiraciju dobio gledajući kadrove Banijskih ratnih praskozorja, koje je snimio Gordan Lederer. Spomenik simbolizira pomak u slici razbijenoj udarom metka, a njegova je posebnost u tome što se njegovo zrcaljenje vidi i noću.