Hrvatska prva u EU-u uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, evo koje pogodnosti ona daje

Krenula je isporuka prvih Nacionalnih i Europskih iskaznica te Europskih parkirališnih karata za osobe s invaliditetom te je s današnjim danom isporučeno prvih 30 tisuća novih isprava, izdanih u sklopu EU projekta MOSI – Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti.

Postupak dodjele povlastica u okviru ovog projekta u potpunosti je digitaliziran i u skladu sa zakonskim kriterijima, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Napominju kako se prvo izdavanje isprava odvija bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika, a na temelju podataka o invalidnosti/invaliditetu iz Registra osoba s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) te podataka iz drugih registara unutar javne uprave koji su potrebni.
za dodjelu prava i izdavanje ispra.

Korisnici se stoga pozivaju da čim prije provjere i upišu sve svoje podatke (ukupno tjelesno oštećenje, tjelesno oštećenje koje se odnosi na oštećenje donjih ekstremiteta, stupanj funkcionalnog oštećenja…) u ROI, kontaktom na e-adresu invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za izdavanje isprava je i prebivalište u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na to da je riječ o automatiziranom sustavu, na svoje kućne adrese iskaznice mogu dobiti i osobe koje dosad nisu nužno koristile povlastice na koje imaju prava, ili nisu ni znale da ih imaju, a ranije su bile evidentirane u Registru.

Povlastice koje nosi kartica
Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta.

Pritom, Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta.Nositelji Europske iskaznice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj tako ostvaruju pogodnosti za nacionalne parkove Kornati, Krka i Brijuni, parkove prirode Lonjsko polje, Papuk i Žumberak – Samoborsko gorje, Arheološki muzej u Splitu, Centar za kulturu Histrionski dom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla. Europskom parkirališnom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti.

Pružatelji pogodnosti svoju organizaciju/tvrtku mogu registrirati putem obrasca na OVOJ stranici.

Svi zainteresirani koji se žele detaljnije informirati o javnim ispravama mogu to učiniti u sklopu edukacija diljem Hrvatske ili putem mrežne stranice mosi.akd.hr, gdje će se redovno objavljivati nove informacije.

Projekt MOSI je financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a investicija je vrijedna više od dva milijuna eura.