Hrvatska predsjednica uručila Viteškom alkarskom društvu Povelju Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je 304. Sinjskoj alci, a prigodno obraćanje započela je uručivanjem Povelje Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj koju je preuzeo predsjednik VAD-a Sinj Stipe Jukić, priopćio je Ured predsjednice Republike Hrvatske.

Predsjednica je poručila kako se i ove godine s osobitim zadovoljstvom odazvala na svečanost 304. Sinjske alke koja se podudarila s 24. obljetnicom početka vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

 Iako ta dva događaja dijeli dvjesto osamdeset godina, povezuje ih isti duh: duh domoljublja hrvatskoga naroda i viteštva hrvatskih vojnika, kazala je, dodavši kako je Alka veličanstven simbol tih vrijednosti.

Iako Sinjska bitka 1715. godine, naglasila je, nije bila prva ni posljednja bitka hrvatskoga naroda za opstojnost i slobodu, uspomena na nju kroz Alku sažela je sve naše etičke vrijednosti i duhovne vrline.

 Te vrline se mogu svesti u misao koju je često naglašavao naš prvi predsjednik Franjo Tuđman: svetoj dužnosti obrane domovine hrvatski se narod uvijek spremno odazivao s vjerom u Božju pomoć, napomenula je dodavši kako je izraz toga pouzdanja bila i vjera u Gospin zagovor, koju ovdje s ponosom nazivamo Gospom Sinjskom.  

 Naglasila je kako zbog svojega izvanrednog značenja za Hrvatsku i hrvatski narod Alka zaslužuje posebno priznanje države. „

 Ova povelja Republike Hrvatske simboličan je izraz takvoga priznanja, rekla je hrvatska predsjednica zahvalivši alkarskim vitezovima i momcima te svim dionicima velebne svečanosti koji iz godine u godine vjerno čuvaju jedinstvenu baštinu Hrvata.

 Država svoje priznanje Sinjskoj alci, istaknula je, treba izraziti i trajnom skrbi kako bi se omogućila puna sigurnost organizaciji ove najstarije neprekinute hrvatske kulturno-povijesne manifestacije, koja na najljepši način čuva duhovne vrijednosti na kojima želimo graditi budućnost.

Ocijenila je kako je ta budućnost nakon „Oluje“ čvrsto u našim rukama. Izborili smo pobjedu u Domovinskom ratu, stekli slobodu i neovisnost i postigli mnoge uspjehe”, rekla je dodavši kako je zato zadaća svih naših zadaća sačuvati ljude u Hrvatskoj.

 To je, smatra, prije svega, zadaća politike i državnih institucija, ali i svakog pojedinca, svake obitelji i cijeloga naroda.

 Najveća poruka Alke je, naglasila je, kako se za Hrvatsku vrijedi boriti, kako je za nju bilo vrijedno umrijeti, ali je isto tako vrijedno živjeti za nju.

Prigodno obraćanje završila je čestitavši slavodobitniku i svim alkarima na viteškoj borbi, ali i vojvodi, članovima Viteškoga alkarskog društva i svima koji su doprinijeli ovom veličanstvenom slavlju viteštva i domoljublja.

Hina/DP.