Hrvatska pravoslavna zajednica pred stečajem. Fina ih prijavila zbog dugova

Ilustacija

Hrvatska pravoslavna zajednica (HPZ), udruga osnovana kako bi se revitalizirala Hrvatska pravoslavna crkva, mogla bi otići u stečaj. Naime, Trgovački sud u Zagrebu utvrdio je da imaju preko 20 tisuća eura dugova što ih nisu podmirili duže od 120 dana.

Zbog višednevnog neplaćanja nad Hrvatskom pravoslavnom zajednicom pokrenut je tzv. prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.

Tijekom tog postupka čelna osoba HPZ-a Aleksandar Radoev Ivanov mora Trgovačkom sudu dostaviti podatke o imovini udruge, popis tražbina, brojeve računa i visinu novčanih sredstava na njima. Trebao bi sudu i objasniti situaciju u kojoj se HPZ našao.

Tko je pokrenuo stečaj na HPZ-om?

Postupak je pokrenula Financijska agencija koja je utvrdila dugove HPZ-a kao i period u kojem taj iznos nije plaćen.

Sud je u međuvremenu dobio i podatke Zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojem HPZ ima dvoje zaposlenih. Pronađena su i dva bankovna računa na kojima HPZ ima oročene određene iznose.

Hoće li se izvući iz ove financijske dubioze, trebalo bi biti poznato 29. rujna za kada je zakazano prvo ročište.

Što je Hrvatska pravoslavna crkva?

U Registru udruga navedeno je da je HPZ ”udruga osnovana u cilju revitalizacije Hrvatske pravoslavne crkve nestale u Drugom svjetskom ratu te duhovnog razvitka i unapređenja kvalitete života pojedinaca kroz učenje o pravoslavlju kao takvom’’.

Djelovanje HPZ-a usko je povezano i s nastojanjem osnivanja nove Hrvatske pravoslavne crkve koja je, kako povjesničari ističu, nastala 1942. zakonskom odredbom vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH), kvislinške tvorevine formirane na prostoru Hrvatske i BiH. U Zagrebu, u blizini Kvaternikovog trga Hrvatska pravoslavna crkva ima svoje sjedište u kojem se održavaju i liturgije.

Inače, Ministarstvo pravosuđa i uprave ovoga je proljeća odbilo je ponovnu registraciju neprofitne organizacije Hrvatske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice u Hrvatskoj.