Hrvatska pozvala Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je danas diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu kojom je u vezi s najavom slovenske strane o namjeri početka jednostrane provedbe arbitražne odluke od 29. lipnja 2017. godine, kao i slijedom zakonskih i provedbenih propisa koje je Republika Slovenija usvojila tijekom prosinca 2017. u svrhu provedbe arbitražne odluke, pozvalo slovenska tijela državne vlasti na suzdržanost, izbjegavanje incidenata i nepoduzimanje jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu na štetu Republike Hrvatske.

Diplomatskom je notom Republika Hrvatska pozvala slovensku stranu da ostane privržena mirnom rješavanju otvorenih pitanja, kao što i priliči dvjema susjednim državama, članicama EU i saveznica u NATO-u, te ujedno upozorila na neprihvatljivost poduzimanja jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu na štetu Republike Hrvatske. Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mjere koje bi uključivale prijetnju silom ili primjenu sile, prema Povelji Ujedinjenih naroda, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava.

U diplomatskoj se noti podsjeća da je provedba arbitražnih odluka u međudržavnim odnosima u potpunosti prepuštena dobrovoljnoj provedbi i dogovoru između stranaka spora te da je Republika Hrvatska bila potpuno jasna u porukama kako ne može prihvatiti navedenu odluku i neće je provesti.

U noti se ističe spremnost Republike Hrvatske da s Republikom Slovenijom neposrednim dogovorom riješi ovo još uvijek otvoreno pitanje granice, za što je Republika Hrvatska predložila i odgovarajući pravni okvir te je spremna pregovarati o konačnom smjeru protezanja granične crte koji bi bio u interesu i jedne i druge države, kao i stanovnika obiju država.

Plenković sa sjednice vlade uputio poruku Sloveniji

Predsjednik vlade Andrej Plenković u četvrtak je pozvao Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza u rješavanju graničnih pitanja. S obzirom na to da 29. prosinca istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana namjerava jednostrano provoditi, Plenković je još jednom pozvao na kostruktivan dijalog.

“Ponavljam da se po međunarodnom pravu arbitražna odluka, za koju se Slovenija osjeća vezanom, ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži od jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti”, rekao je hrvatski premijer.