Hrvatska poljoprivreda nakon 2020. – dvodnevna konferencija Ministarstva poljoprivrede

Dvodnevna konferencija Dani poljoprivrede, šumarstva i ribarstva održana je 19. i 20. prosinca u Svetom Martinu na Muri u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke.

Teme aktualne u hrvatskoj poljoprivredi okupile su na jednom mjestu više od 650 posjetitelja iz cijele Hrvatske, kao i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića i regionalnog direktora Svjetske banke za održivi razvoj za Europu i Središnju Aziju Stevena Schonbergera, državnog tajnika ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka te mnoge druge. U sklopu događanja uručeno je 29 novih ugovora iz mjera 4 i 8 ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna te 8 ugovora ukupne vrijednosti 309 milijuna kuna za projekte navodnjavanja pet hrvatskih županija.

Ova Vlada postigla je mnogo u svome mandatu u resoru poljoprivrede – isplaćen najveći iznos sredstava za poljoprivrednike i investicije u proizvodnju hrane u povijesti RH, rast poljoprivredne proizvodnje za 5% u 2018. u odnosu na 2017., rast izvoza poljoprivrednih proizvoda za čak 17%, rast broja poljoprivrednika i postotak mladih poljoprivrednika, i to brže nego što je to slučaj u EU, najveći rast površina pod ekološkom proizvodnjom u Europskoj uniji samo su neki od uspjeha u našem mandatu“ – istaknuo je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i dodao: „Pozivam na sudjelovanje poljoprivrednike, ribare i šumare u izradi strategije poljoprivrede, kao i do sada, kako bismo zajednički iskoristili poljoprivredni potencijal koji imamo za gospodarski razvitak Hrvatske.

Naglasak ovih Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva bila je, uz digitalizaciju poljoprivrede i ribarstva, strateška vizija razvoja hrvatske poljoprivrede te proces izrade sveobuhvatne strategije koja je u tijeku. Program konferencije završio je predstavljanjem Nacrta Strateške vizije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora RH te panelom pod nazivom „Strategija poljoprivrede i potencijalni učinak na gospodarski razvoj Hrvatske“, na kojem se, između ostalih, sudjelovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, regionalni direktor Svjetske banke za održivi razvoj za Europu i Središnju Aziju Steven Schonberger, državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Aktivno, intenzivno i predano radimo na sveobuhvatnoj analizi i planiranju odnosno izradi sveobuhvatne strategije poljoprivrede koja će u konačnici poslužiti i kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za Zajedničku poljoprivrednu politiku 2021.-2027. U izradi strateških dokumenata sudjelovali su vanjske i domaći stručnjaci koji imaju iskustvo u provedbi poljoprivredne politike EU, ali i one izvan EU te naši poljoprivrednici i ribari. Sada u suradnji sa Svjetskom bankom završavamo nacrt strateške vizije za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora, a početkom sljedeće godine akcijske planove za provedbu ovih strateških dokumenata, a sve u svrhu ostvarenja 3 definirana strateška cilja – povećanja produktivnosti i klimatske otpornosti poljoprivredne proizvodnje; jačanja konkurentnost poslovnog okruženja i poljoprivredno-prehrambenog sustava te obnove ruralne ekonomije i poboljšanja životnog standarda u ruralnom prostoru“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Hrvatska ima sve prednosti zbog svog geografskog položaja, dostupnosti zemljišta i vode, te blizine mnogim tržištima EU-a” – naglasila je Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku. “Upravo zbog toga je za Hrvatsku važno izraditi novu Poljoprivrednu strategiju koja će doprinijeti dubinskoj transformaciji hrvatske poljoprivrede i revitalizaciji ruralnih sredina.”

Državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak

“Strategija poljoprivrede i razvoja ruralnog prostora ide u smjeru definiranja jasnih odgovora na stvarne potrebe hrvatske poljoprivrede vezano za prije svega poboljšanje produktivnosti, ali i povećanje proizvodnje hrane te konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednika. Stavljamo naglasak na nacionalne prioritete u strateškoj viziji budućeg razvoja održive poljoprivrede, poštujući EU okvir te koristeći sve alate i prilike koje ovaj okvir omogućuje”, istaknuo je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Prvi dan konferencije bio je posvećen digitalizaciji poljoprivrede pa su tako predstavljeni projekti digitalizacije ribarstva, sustav za prijenos znanja i informacija u poljoprivredi „E-Savjetnik“, sustav za nadzor poljoprivrednih površina „Monitoring 2020+“, kao i tehnologija kojima Ministarstvo poljoprivrede uvodi poljoprivrednike u digitalno doba, poput e-poljoprivredne iskaznice, nove usluge koja će uskoro biti dostupna poljoprivrednicima i donijeti im brojne benefite. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Hrvatska poljoprivredna komora obilježili su 10 godina rada, uz predstavljanja „Hrvatsko šumarstvo u svjetlu klimatskih promjena“ te hrvatskog sudjelovanja na poljoprivrednom sajmu „Zeleni tjedan“ u Berlinu.