Hrvatska policija bila je obaviještena o pojedinostima prosvjeda migranata

U emisiji A sada Vlada, gostovao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Komentirao je prosvjed migranata na hrvatsko-srbijanskoj granici.

Radi se o jednoj skupini migranata, njih oko 150, koji su se organizirali na srpskoj strani granice. Prema informacijama s kojima smo raspolagali to je trebalo prerasti u malo veći skup jer se putem društvenih mreža pozivalo migrante da dođu na granicu s Hrvatskom, da ih se okupi 2.000 i da bi u tom trenutku mogli prijeći hrvatsku granici.

Granična policija bila je dobro organizirana i upoznata s tim planovima. U suradnji sa srbijanskom policijom i intenzivnim kontaktima s Europskom komisijom, sve je riješeno. Srpski policajci sinoć su šatorsko naselje demontirali, a migranti će biti raspoređeni po centrima diljem Srbije, rekao je ministar Božinović.

Sljedeća godina ključna je za završetak tehničkih priprema za ulazak u Schengenski prostor, jedan od glavnih ciljeva Vlade, za što imamo potporu EU parlamenta.

U ovom trenutku naša granična policija vrlo dobro je opremljena. Ali pitanje nelegalnih migracija je nešto čime će se sve zemlje EU-a baviti u godinama koje dolaze. Unutar EU-a postoje razni fondovi, koje možemo koristiti, i Hrvatska planski tome pristupa. U planu je da u hotelu Spačvi napravimo centar granične policije. Cijeli niz aktivnosti se provodi da ojačamo kontrolu državne granice.

Ministar se osvrnuo i na akciju Mir i dobro, koju policija tradicionalno provodi uoči blagdana, koji su mnogima nezamislivi bez pirotehničkih sredstava. Od 15. prosinca do 8. siječnja posebnu će pozornost posvetiti sprječavanju nedopuštene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava.

Policija i ministarstvo ulažu ozbiljne napore što se tiče pirotehničkih sredstava. U ovom razdoblju prošle godine bilo je osam ozljeda, jedna teža, i četiri imovinske štete. A ove godine imamo dvije lakše ozljede u Dubrovniku i jednu imovinsku štetu.

Ministar Božinović ocijenio je kako je opće stanje sigurnosti u Hrvatskoj povoljno. Manje je kaznenih djela za tri posto. Nositelji kriminala sve su sofisticiraniji, prate trendove i da bi bili u stanju na sve to odgovoriti morate ulagati u vlastite kapacitete.

Moja ambicija je modernizirati policiju. Moramo koristi suvremene metode i alate, baviti se analizom velikih podataka kako bi sami proaktivno otkrivali sva mjesta na kojima se može pojaviti kazneno djelo. To je zadaća moderne policije uz temeljni dio reaktivnog djelovanja.

Ministar je istaknuo i kako je zadovoljan sa svojih šest mjeseci otkako je preuzeo ministarstvo unutarnjih poslova. S obziorom što sam najavio na prvim konferencijama rekao bi da smo ostvarili sve, ali to ne znači da nije veliki posao pred nama.