Hrvatska najbolje mjesto na svijetu za upuštanje u avanturu

Prvi svjetski sajam u nautici “International Charter Expo” zaslužan je za više od 2500 noćenja u Zagrebu ovog vikenda. Okupio je oko 400 tvrtki iz više od 40 zemalja.

Sve se one bave nautikom, a došli su i najveći svjetski brodograditelji čarter-jahti. Sajam mogu posjetiti samo tvrtke koje se bave nautičkim biznisom.

Čarter-jahte proizvode se u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, ali i Hrvatskoj. Talijanski izlagači među najvećim su svjetskim proizvođačima – godišnje naprave i do 400 brodova.

Cijena plovila od 10 do 20 metara kreće se od 100.000 do 700.000 eura. U Hrvatskoj čarter u ukupnom prihodu od turizma nema velik udio, ali kad je riječ o i imidžu i predstavljanju zemlje iznimno je bitan.

Kupci dolaze iz svih dijelova svijeta – to su pojedinci i čarter-tvrtke koje iznajmljuju plovila. Dio te flote odlazi na Karibe. Naime, ondje turistička sezona tek počinje, a uragani Irma i Marija uništile su stotine brodova.

Upravitelji čarter-flota, turističke agencije i proizvođači brodova ovdje planiraju ponude za sljedeću godinu i slažu se u jednom – Hrvatska je najbolje mjesto na svijetu za upuštanje u avanturu.