Hrvatska na začelju EU-a po uvozu maski, potrošeno samo 7 eura po stanovniku

Zagreb, 26.02.2020 - Zaštitna maska, kiruška maska, maska za zaštitu od prehlade, koronavirus, COVID-19. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Na tržište EU stiglo je zaštitnih maski “teških” 14 milijardi eura, kolika je vrijednost ovih artikala uvezenih u prvom polugodištu 2020., prema Eurostatu. To je u usporedbi s lanjskim prvim semestrom čak 1800% više i dramatično govori o stanju u kojem je Stari kontinent zatekao pandemiju koronavirusa.

Na početku lockdowna zbog masovne potražnje bilo je nestašica pa su članice Europske unije pribjegle Kini (epicentru pandemije) i odande intezivno počele nabavljati maske. Zato je 92% svih maski u EU-u iz te zemlje, 30% više nego lani. Drugi izvoznik je Vijetnam s nepunih 2%.

Milijuni građana trebali su milijune maski, najviše ih je uvezla Njemačka, za 4,4 milijarde eura, slijede Francuska s 3,4 milijarde i u to doba od korone najviše stradale Italija (uvoz 1,75 milijardi eura) i Španjolska s 1,14 milijardi eura. Hrvatska je s vrijednošću uvoza maski od 27 milijuna eura na začelju ljestvice, a iza su Bugarska, Estonija, Malta i Cipar.

Još lošije Hrvatska stoji u pogledu vrijednosti uvezenih maski po glavi stanovnika – oko 7 eura po stanovniku potrošeno je za nabavu maski izvana (dolazile su jumbo jetovima na zagrebački aerodrom), koliko su dali i Šveđani, a manje su potrošili samo Grci i Bugari.

Vode Luksemburžani sa 121 eura po građanu i to, navodi Eurostat, zbog politike tamošnje Vlade da raspodijeli maske svim građanima (ima ih oko 614.000), potom Belgijci i Nijemci s više no upola manje, 53 eura vrijednosti uvoza po svakom.

Prosjek Europske unije je 33 eura. S vremenom se prenula i domaća proizvodnja pa je za očekivati da će vrijednost uvoza do kraja godine ponešto pasti, piše Poslovni dnevnik.

Nacionalno/N1.