Hrvatska na udaru epidemije ospica

U Zagrebu, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske definitivno je krenula epidemija ospica, potvrdila je Indexu epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Do sada je u Zagrebu laboratorijski potvrđeno devet slučajeva, dvoje na RTL-u.

“U Zagrebu je do sada laboratorijski potvrđeno devet slučajeva ospica, ne računajući još dva uvezena slučaja s početka godine koji nisu bili povezani”, rekla je Pem Novosel za Index

“Ovdje se radi o našim građanima od kojih su neki povezani, dok se za druge povezanost ne može utvrditi. Dobar dio od 11 oboljelih dolazi sa šireg područja općine Trešnjevka, tako da je moguće da su se zarazili u nekom javnom prijevozu ili u nekom trgovačkom centru. No to su za sada samo pretpostavke.

Dvije osobe zaražene su u TV kući RTL, a doznali smo da ondje postoji još jedna osoba sa sumnjom na moguće ospice. Također postoji sumnja da bi mogao biti zaražen jedan tinejdžer u jednoj školi. No za to još nemamo potvrdu, a budući da je klinička slika toliko općenita, nezahvalno je govoriti o tome kao o slučajevima sve dok nema laboratorijske potvrde”, tumači Pem Novosel.

U Hrvatskoj se, zajedno sa zagrebačkim slučajevima, bilježi ukupno 35 oboljelih. U to nisu uračunati današnji potencijalni slučajevi, za koje još nema potvrde.

Nacionalno/N1