Hrvatska mreža za beskućnike upozorava kako je sve više beskućnika na ulicama te kako je njihovo stanje sve gore

Stanje je sve alarmantnije, oni koji bi to trebali vidjeti, okreću glavu. Hrvatska mreža za beskućnike je na svojoj stranici na Facebooku upozorila kako je sve više beskućnika na ulicama Hrvatske te kako je njihovo stanje sve gore.

Vrijedno je pročitati, i vidjeti kako ljudi žive a kako žive i neki drugi (ne)ljudi…

“Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške vizija je to Hrvatske mreže za beskućnike utvrđena u vrijeme osnivanja 2013. godine. Unatoč ogromnom trudu zaposlenika i volontera pružatelja usluga beskućnicima stanje je sve teže. Na ulici je iz dana u dan sve veći broj osoba, ne samo onih koji su sami to “izabrali” nego i mladih bez obitelji ili s raskinutim obiteljskim vezama, psihički bolesnih, s intelektualnim teškoćama, branitelja, starijih od 65 godina, ovisnika itd.

I za vrijeme epidemije smo, kao i 13 članica naše Mreže diljem Hrvatske nastojali što je moguće više pomoći tzv. skrivenim beskućnicima, beskućnicima koji prebivaju na javnim mjestima i napuštenim objektima. Nismo ih nazvali “skriveni” jer se skrivaju ili se svakodnevno ne vide na ulicama naših gradova, posebno u Zagrebu, nego zato jer ih ne vide oni koji donose odluke i koji ne bi trebali brinuti samo o ubiranju poreza, doprinosa i prireza nego i o najpotrebitijim, a beskućnici to sigurno jesu.

Zahvaljujući građanima u Zagreba, Splitu, Puli, Karlovcu i drugim gradovima i u ovoj kriznoj situaciji učinili smo sve da naši sugrađani koji zbog neposjedovanja osobnih dokumenata, neostvarivanja socijale i/ili drugih uvjeta nisu mogli na gradske pučke kuhinje, ne ostanu gladni.

I danas smo kao i svake srijede i petka bili u pučkoj kuhinji u Jukićevoj s našim donacijama i pažljivije promotrili preko 150 osoba (otprilike jedna petinu zagrebačkih beskućnika), a s nekima prozborili i nekoliko riječi. Po našoj procjeni među njima je preko 40% osoba starije životne dobi s najnižim mirovinama, bez obitelji, većina podstanari itd.”

Tužna je to slika koju iz svojih službenih vozila donositelji odluka ne vide. Oni su za njih pijanci, narkići, skitnice itd. GOSPODO TO NIJE ISTINA, DOĐITE I VIDITE ŠTO STE IM UČINILI.
Još jednom hvala zaposlenicima i volonterima HMB-a i volonterima Udruge Savao.
I nadalje za pomoć molimo građane Grada Zagreba, tvrtke i sve one koji mogu pomoći s donacijama trajnih i polutrajnih prehrambenih proizvoda.
Donacije se mogu donijeti utorkom i petkom u HMB, Kneza Branimira 53 od 9,00 do 15,00 ili nazvati na 091 200 9991.
Novčane donacije se mogu uplatiti na IBAN: HR6823600001102347110 , Zagrebačka banka

Prenosi udruga na svojoj Facebook stranici.

Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške vizija je to Hrvatske mreže za beskućnike utvrđena u…

Objavljuje Hrvatska mreža za beskućnikeSrijeda, 13. svibnja 2020.