“Hrvatska mora zatvoriti granice ili će postati hotspot”

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Politolog Anđelko Milardović kaže da Hrvatska mora zatvoriti granice pred migrantima. U suprotnom bi mogla postati hotspot.

“Sada je orbanovski model politike u odnosu na migracije postao dominantan u Europi. Kozmopolitska Europa pretvara se u bunkersku. Danas se orbanizacija proširila na sve vodeće zemlje u EU. I to je taj pomak u odnosu na 2015. kad se ni u ludilu nije moglo očekivati da bi se Njemačka mogla ponašati po Orbánovu modelu. Isto se ponašaju i Austrija i Italija”, kaže on.

“Vlada tu ne smije biti popustljiva. Ja bih prihvatio model koji slijede vodeće zemlje EU. Ako su se one zatvorile, nemamo izbora nego zatvoriti granice i ni u kom slučaju iskakati iz toga. Kad bi Turska pustila milijune migranta, što bismo mi bili nego hotspot? Ublažavajući tonovi dolaze od ministra Božinovića i premijera koji su rekli da RH neće biti logor za migrante”, rekao je Milardović Večernjem listu.

“Moćne su države nastojale val izbjeglica otkloniti dalje od sebe i prve zemlje na udaru bile su mediteranske, one su štit prema velikim kontinentalnim državama EU. …

Ako vam netko dođe u kuću, pristojno ga je primiti, a da on nauči jezik i da mu ne pada na pamet mijenjati pravila igre u kući, vrijednosti i identitete, a na Zapadu se susrećemo s takvim pokušajima, što ne znači da možemo useljenike generalizirati”, zaključuje Milardović.