Hrvatska konzervativna stranka: Pupovčeve izjave pokušaj relativizacije odgovornosti Srbije za agresiju na Hrvatsku

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Hrvatska konzervativna stranka (HKS) ocijenila je u subotu izjavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u kojoj uspoređuje godišnja izdvajanja za memorijalni centar Jasenovac, odnosno, Memorijalni centar u Vukovaru, pokušajem relativizacije odgovornosti Srbije za agresiju na Hrvatsku i umanjivanja vrijednosti Domovinskog rata.

Hrvatska konzervativna stranka najoštrije osuđuje najnoviji istup predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji po tko zna koji put pokušava umanjiti vrijednost Domovinskog rata s uvijek istim ciljem – relativizirati odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku, stoji u priopćenju HKS-a koji potpisuje predsjednik stranke Marijan Pavliček.

Smatraju da svojom izjavom kako mu je “neprihvatljivo da se za memorijalni centar Jasenovac godišnje izdvaja dva milijuna kuna, a za Memorijalni centar u Vukovaru 40 milijuna kuna”, odnosno, uspoređivanjem Jasenovca i Memorijalnog centra u Vukovaru, Pupovac “nastavlja retoriku svog mentora, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, o tobožnjoj ugroženosti srpskog naroda”.

“Ovom prilikom želimo istaknuti da je javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru jedan od rijetkih svijetlih primjera u našem obrazovnom sustavu gdje se učenici na licu mjesta mogu upoznati sa stvarnim činjenicama o stvaranju hrvatske države te upoznati sudionike Domovinskog rata, s obzirom da se u samoj nastavi povijesti, kako u osnovnim tako i u srednjim školama,  još uvijek sramotno malo obrađuje tematika Domovinskog rata”, ističu iz HKS-a.

U Intervjuu tjedna Hrvatskog radija Pupovac je u subotu izjavio kako je potrebno “ozbiljno razgovarati da se promijene okolnosti u kojima se nalazi naša komemorativna praksa iz Drugog svjetskog rata i ona iz ratnog raspada zajedničke zemlje”. “Ako to nađemo, bit ćemo ponovo zajedno”, poručio je.