‘Hrvatska je Sloveniji sugerirala pravni okvir za dogovor’

Završio je dugoočekivani sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njegovog slovenskog kolege Mire Cerara u Banskim dvorima.

Plenković je na početku kazao da Hrvatsku i Sloveniju mnogo toga povezuje te da dva naroda nikad kroz povijest nisu imale nikakvog sukoba. Kazao je da su razgovarali o nizu tema, gospodarstvu, položaju manjina, pitanju granice koje je za Hrvatsku otvoreno pitanje.

”Postojali su razni načini i pokušaji da se o pitanju granice postigne dogovor. Zadnji takav pokušaj bio je 2009. kroz sporazum o arbitraži, iz kojega je Hrvatska izašla 2015. godine iz razloga koji su poznati. Za Hrvatsku je pitanje granice na stolu, želimo ga riješiti. Činjenica je i da ta arbitražna odluka, koja za RH nije obvezujuća, poštuje načelo katastarske granice u velikoj mjeri”, rekao je Plenković.

“Hrvatska je Sloveniji sugerirala jedan pravni okvir koji bi mogao biti temelj za postizanje dogovora o granici na kopnu i na moru. Smatram da postoji visok stupanj usuglašenosti o onome kako bi granica trebala izgledati. Mi želimo da dijalog koji smo vodili danas,a i proteklih nekoliko mjeseci, nastavimo”, kazao je hrvatski premijer.

”Želimo da dijalog koji smo vodili danas, u Ljubljani i na marginama međunarodnih foruma nastavimo, da ga nastave naši stručnjaci i spremni smo se ponašati na način da izbjegavamo bilo kakve jednostrane poteze koji mogu dovoditi do bilo kojega incidenta između dvije zemlje. To je čvrsto stajalište RH. Kontrola granice omogućila je sjajne gospodarske rezultate i odličnu turističku sezonu i Hrvatske i Slovenije. Na tragu takvog pristupa očekujem nastavak dijaloga i da postignemo rješenje i za granično pitanje”, rekao je Plenković.

“Današnji susret predstavlja nastavak dijaloga između Slovenija i Hrvatske. Slovenija arbitražnu odluku namjerava poštovati i isto očekuje od prijateljske države Hrvatske”, rekao je Cerar.

“Slovenija jedini mogući put vidi u tome da se poštuje arbitražna odluka i da je zajedno implementiramo tamo gdje je potrebna suradnja. Arbitražna odluka je nedjeljiva cjelina i moramo je poštovati. Ima dvije različite dimenzije, jedna je na moru, gdje je Arbitražni sud potegnuo vrlo jasnu liniju.

A potpuno je drugačija situacija na kopnenom dijelu granice, gdje je potrebno oblikovati zajedničku mještovitu komisiju koja će provesti markaciju granične linije. Postoji prostor za manje međusobne prilagodbe, koje ćemo primijeniti u sklopu te arbitražne odluke”, rekao je Cerar.

“Slovenija neće poticati incidente ni na moru ni na kopnu. Važno je da se normalno sporazumijevamo, da postoje kontakti između općina i da države dobro funkcioniraju. Slovenija neće poticati incidente čak ni nakon isteka roka za provedbu arbitraže. Ostajemo otvoreni za dijalog, kako bismo tražili i postigli sporazum o provedbi arbitražne odluke”, rekao je Cerar.

Slovenski premijer je istaknuo da razumije stajalište da odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njime ne može složiti. “Slovenija apsolutno vjeruje da je odluka obvezujuća za obje države”, jasan je bio Cerar.

“Naši su odnosi višeslojni, a u pitanju granice nedostaje povjerenja. Slovenija jedini mogući put vidi u implementaciji arbitražne odluke”, rekao je Cerar.

Poručio je da slovenska strana ne želi incidente niti da će ih poticati, čak ni nakon isteka roka implementacije odluke.

Plenković u svojim izjavama inzistira na stavu da se konačno rješenje o hrvatsko-slovenskoj granici tek treba usuglasiti i naći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane.